Forrás: NOL

Szászi Júlia, 2005. május 26. 00:00

Négy és fél éves vitát zár le az osztrák kormány és az Izraelita Kulturális Közösség között tető alá hozott megállapodás, amelynek értelmében a hitközség 18,2 millió eurót kap a  második világháborús vagyonelkobzások kártérítésére létrehozott nemzeti alapból. Bár az Egyesült Államok és Ausztria között 2001-ben aláírt megállapodás annak idején ugyancsak előirányozta a kárpótlást, Ariel Muzicant a Hitközség elnöke akkor nem írta alá a megállapodást: a felajánlott összeg töredéke volt annak a becslések szerint mai áron több mint 500 millió eurós kárnak, amely az 1938 és 45 között lerombolt, elkobzott, majd a háború után állami tulajdonba került ingatlanok, vallási, egészségügyi, oktatási intézmények elvesztésével a közösséget érte.

A mostani megállapodással egyidejűleg a Hitközség visszavonja korábban beadott 777 keresetét, s ezzel feladja az Egyesült Államokban máig folyamatban lévő gyűjtőperek támogatását. Ez egy lépéssel közelebb hozza az osztrák kormány által feltételként szabott jogi biztonságot. Ausztria csak akkor vállalja az áldozatoknak megítélt kártérítési összegek kifizetését, ha nem kell újabb perekre és követelésekre számítania.

A határidőig az alaphoz 19 ezer kérvény érkezett be, 200 ezer egyéni követeléssel. A megállapodás nyomán a kifizetések a kérvények feldolgozása ütemében osztrák becslések szerint márciusig befejeződhetnek. A 18,2 millió eurós kártérítési összeg egyszersmind  mentőöv a súlyos adósságokkal küzdő  Hitközség számára is. 

Comments are closed.