Forrás: Magyar Hírlap

Hazánkban továbbra is súlyos probléma a nők elleni erőszak

A romák hátrányos megkülönböztetését, a nők elleni erőszakot, a rendőrségi túlkapásokat és a mentálisan sérültek helyzetét rója fel Magyarországnak az Amnesty Internatonal (AI) 2005-ös jelentése. A szervezet keményen bírálja az Egyesült Államokat is.

Hazánkban továbbra is súlyos probléma a nők elleni erőszak, a mentális betegek jogainak megsértése és a romák diszkriminációja – állapította meg az AI. A nemzetközi szervezet jelentésében külön kiemeli, hogy nem készült el a távol tartásról szóló törvény, a bántalmazott nőknek pedig továbbra is olyan anyaotthonokba kell menekülniük, ahol a férjük könnyen rájuk találhat.

Az AI irodájához a kormányzati erőfeszítések ellenére tavaly is sok bejelentés érkezett a romák elleni erőszakról és rendőri bántalmazásukról. A rendőrség túlkapásai azonban nemcsak a romákat érintik: tavaly júniusban egy bolgár férfi halálát okozta a durva bánásmód. A 27 éves Szvetoszlav Martov egy repülőjáraton garázdálkodott, amiért fogdába szállították. Útközben a férfi rátámadt a rendőrökre, akik testi kényszert alkalmaztak ellene – ez vezetett a halálához.

Fodor Márk, a szervezet magyarországi vezetője szerint ráadásul Magyarország nemzetközi szinten ritkán emeli fel hangját az emberi jogok védelmében. „Elvárnánk, hogy a kormány az EU-n kívüli kétoldalú találkozóin is vesse fel a kérdést olyan tárgyaló partnereinek, akik megsértik állampolgáraik jogait” – mondta Fodor. Tavaly például magas rangú találkozók voltak a kínai, a tunéziai és az izraeli vezetéssel, a magyar kormány mégsem tiltakozott az ezekben az országokban folyó törvénytelenségek ellen.

A jelentés nem kíméli a világ fejlett országait sem, elsősorban az Egyesült Államokat bírálja. Míg Washington a szabadság védelmezőjeként tetszeleg, százakat tart fogva vádemelés és bírósági eljárás nélkül a guantánamói támaszponton, katonái pedig foglyokat kínoztak Irakban és Afganisztánban. Megállapítható, hogy az emberi jogok a terror elleni háború áldozatai – szól a jelentés.

Az AI élesen bírálta az ENSZ-t is, mert nem tesz semmit a darfúri katasztrófa megoldásáért. A szervezet „sárba tapossa” az emberi jogokat: bizottsága nem vizsgálódott Irakban, nem tudott megegyezni a csecsenföldi, nepáli és zimbabwei visszaélésekről, Guantánamóról pedig mélyen hallgatott.

sv

Comments are closed.