Forrás: Origo

A legfontosabb Önöknek, hogy diplomás férfi legyen Magyarország következő köztársasági elnöke – derül ki szavazásunk eredményeiből. Nem túl gazdag, istenhívő elnököt akarnak, aki családi házban él, és nem baj, ha dohányzik. Olvasóink elnöke nem pártpolitikus, és az MSZMP-nek sem volt tagja. Ízlése és a világnézete mérsékelten konzervatív. Az abortuszt például elfogadja, de a melegek házasságát már nem, szereti a visszafogott eleganciát, de azért ultizik, és lecsót fogyaszt.

A Győzike-show-t nem szeretheti. Rettentően fontos azonban, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet.

Diplomás férfi

Az elmúlt napokban önök ötvenegy kérdésre adott szavazataikkal megrajzolhatták az ideális köztársasági elnök portréját. A szavazást szerda délben lezártuk, eredményét most közöljük. Szembetűnő, hogy az eddigi egyetlen hivatalos jelölt – Szili Katalin – sokban eltér az önök által megrajzolt ideális képtől. Például azért, mert nő, míg szavazóink közül szám szerint a legtöbben arra kattintottak, hogy „inkább férfi” legyen.

Ön szerint mi legyen a köztársasági elnök?

Inkább nő                         26%

Inkább férfi                       74%

Amikor az ideális államfő életkorát firtattuk, akkor hat lehetőség között választhattak. Mégis, olvasóink fele egy irányba szavazott: legyen 55 és 65 év közötti az elnök. 35 év alattit az alkotmány nem is enged, ezért meg se kérdeztük. Érdekes viszont, hogy ilyen korú elnök még nem volt. Mádl Ferenc és Göncz Árpád is idősebbek voltak megválasztásukkor.

Ön szerint hány éves legyen a köztársasági elnök?

35-45 között                7%

45-55 között                25%

55-65 között                49%

65-75 között                17,5%

75-85 között                0,5%

még idősebb                 1%

Rákérdeztünk az álomelnök családi állapotára is. Itt megengedő kérdéseket tettünk fel, tehát több helyre is lehetett szavazni. A válaszok százalékos megoszlását ezért úgy számoltuk ki, hogy megnéztük, átlagosan hány válasz érkezett az összes kérdésre, és ebből hány százalék kattintott az itt olvasható egy-egy lehetőségre. Az már ránézésre látszott, hogy a legkévésbé az zavarná önöket, ha nem pecsételné meg házassággal is kapcsolatát az elnök. A legkevésbé pedig azt tudnák elfogadni, ha homoszexuális lenne, bár olvasóink több mint a negyedét ez sem zavarná. Az eddigi két elnök házasságban él, és gyermekük is van.

Ön szerint lehet a köztársasági elnök…

Elvált?                             73% szerint ez nem baj

Gyermektelen?                78% szerint lehet

Egyedülálló?                    73%-ot ez sem zavarna

Élettársi viszonyban élő?  81% így is elfogadná az elnököt

Homoszexuális?               27% tartaná ezt elfogadhatónak

Tanulatlan elnök szóba sem jöhet önöknél. Ez nem csak az alábbi kérdésre adott válaszok közti nagy aránykülönbségből, hanem abból is látszik, hogy az elnök neméről szóló kérdésünk után erre szavaztak a legtöbben.

Ön szerint diplomás személy legyen az elnök?

Igen         93%

Nem        7%

Orvost soha!

Rákérdeztünk az ideális elnök végzettségére is. Bölcsész vagy jogász kell önöknek. Érdekes, hogy az orvosokkal szemben mennyire bizalmatlanok voltak a szavazók: gyógyítót semmiképpen sem akarnak az ország élén látni, annál még a művész is jobb lenne. Sőt, néhány szavazattal a sportolót támogató válaszok is megelőzték a fehér köpenyes szakma képviselőit.

Ha Önnek diplomás elnök kell, akkor milyen végzettségű legyen az elnök?

Művész                       3%

Orvos                         1%

Bölcsész                      33%

Jogász                         32%

Közgazdász                 18%

Természettudós           12%

Sportoló                      1%

A jótékonyság osztotta meg olvasóinkat a legjobban. Egy kicsit többen akarnak ugyan adakozó elnököt, de ennyire szoros eredmény egyetlen más igen-nem típusú kérdésnél sem született. Az ezzel kapcsolatos elképzelések elég határozottak lehetnek, mert erre a kérdésre az átlagnál többen szavaztak.

Ön szerint szükséges, hogy az elnök tagja vagy rendszeres támogatója legyen valamelyik jótékonysági szervezetnek?

Igen                 51%

Nem                49%

Falusi államfő nem kell olvasóinknak, ez egyértelműen kiderül a szavazatokból. A Budapest-tábor előnye viszont elég csekély ahhoz, hogy ne legyen országos felzúdulás abból, ha egy vidéki város lakosa költözik a Sándor-palotába.

Ön honnan akar elnököt?

Budapestről         48%

Vidéki városból   45%

Faluból                7%

Városi elnök kell, ez egyértelmű, de azért ne legyen teljesen urbanizált, legyen kis kertje abban városban, vélekedett a többség. Panellakót például csak olvasóink alig több mint tizede látna örömmel szilveszter esténként, amint beszédjét mondja a tévében.

Milyen otthont cseréljen fel az elnök a Sándor-palotára?

Társasházat            22%

Panelt                    13%

Családi házat          65%

Egy hívő magyar

Pont kétharmados többséggel szavazták meg, hogy a jó elnök istenfélő ember. Ezt a kérdést is fontosnak tartották önök, mert az átlagosnál jóval többen kattintottak.

 

Ön szerint az elnök higgyen Istenben?

Inkább igen            66%

Inkább nem           34%

Hogy milyen vallású legyen, az már kevésbé fontos olvasóinknak. Elég sokuk szerint ez teljesen mindegy, de ha már dönteni kell, akkor legyen római katolikus. Olvasóink rendkívüli következetességüket és megbízhatóságukat is bebizonyították ennél a kérdésnél: szinte épp annyival kevesebb szavazat érkezett ide, mint ahányan az előző kérdésnél a nemre szavaztak.

Ha vallásos elnököt akar, akkor melyik egyházhoz tartozzon?

Római katolikus                               39%

Református                                      11%

Egyéb keresztény                             4%

Izraelita                                            3%

Krisna-tudatú                                    2%

Buddhista                                         4%

Mindegy, csak higgyen valamiben     37%

A kisebbséghez tartozás közepes akadály. A többség szerint ne legyen ugyan örmény/cigány/szlovák vagy más hasonló az elnök, viszont ez nem az elsöprő többség véleménye, hanem egy meglehetősen szoros szavazás végeredménye.

Tartozhat az elnök valamelyik kisebbséghez?

Igen        45%

Nem       55%

Úgy tűnik, hogy önöknek elegük van a milliomos politikusokból. Nem szeretnék, ha az új elnöknek legalább ötvenmilliója lenne.

Legyen legalább ötvenmillió forintnyi vagyona?

Igen              32%

Nem             68%

Az ellenállók nem vonzzák olvasóinkat. Mint későbbi válaszaikból is kiderül, lánglelkű forradalmár helyett a nyugodt szelídséget várnak el államfőjüktől. Többen szavaztak arra, hogy inkább olyan elnök legyen, aki nem pattogott a rendszerváltás előtt, mint ahányan ezt kifejezetten örömmel vennék. Ebből kiderült, hogy az „56-os forradalmár” alakja olvasóink szerint nem kifejezett elnök-típus. A többségnek az is mindegy, hogy az illetőt bevitték-e a nyolcvanas években valamelyik március 15-i ünneplésről mondjuk Orbán Viktor vagy Demszky Gábor mellől.

Olyan elnököt akar, aki 1990 előtt politikai okokból összeütközésbe került a törvénnyel?

Igen         14%

Nem        25%

Mindegy  61%

Szabálysértők és törvényszegők csak minden tizedik olvasónknál jöhetnek szóba. A kérdés azonban csak közepesen izgatta önöket, ide az átlagosnál kevesebb szavazat érkezett.

Lehet olyan ember az elnök, aki bármilyen okból összeütközésbe került a törvénnyel 1990 után?

Igen    11%

Nem    89%

Inkább langaléta, mint dagi

Átszúrt szemöldökkel, karikás köldökkel vagy ékszerrel pettyezett orral senki se álmodjon arról, hogy Magyarországot képviselheti egyszer a legmagasabb szinten. A tetováltak is inkább más pályán gondolkodjanak, viszont a tisztes őszes halánték teljes mértékben vállalható önök szerint. Itt megengedő kérdéseket tettünk fel, tehát több helyre is lehetett szavazni. A válaszok százalékos megoszlását úgy számoltuk ki, hogy megnéztük, átlagosan hány válasz érkezett az összes kérdésre és ebből hány százalék klikkelt az itt olvasható egy-egy lehetőségre.

Ön szerint lehet az elnök…

Kopasz?                                73% elfogadna tar államfőt.

Ősz?                                      93% szerint ez nem lehet akadály.

Ha férfi, akkor hosszú hajú?   33% Ezt már csak olvasóink harmada fogadná el.

Ha nő, akkor tüsi?                  33% Ahogy ezt is.

Tetovált?                                23% elfogadná.

Testékszert viselő?                  17% viselne el a piercinget az államfőn.

A dohányzást önök sokkal inkább elnézik, mint a rendszeres ivást. Fontos kérdések ezek, ami abból is látszik, hogy a dohányzásról átlagon felüli számban mondtak véleményt.

Dohányozhat az elnök?

Igen            55%

Nem           45%

Fogyaszthat rendszeresen alkoholt az elnök?

Igen           30%

Nem          70%

Drogkérdésben elég lazák voltak szavazóink. A többség ugyan nem akar olyan elnököt, aki már kábítószer hatása alatt átélte a mámort, de azért elég sokan vannak, akik szerint az oktatási és a gazdasági miniszteren kívül nem baj, ha már az államfő is belekóstolt a füves cigibe.

Lehet olyan elnök, aki fogyasztott már kábítószert?

Igen           46%

Nem          54%

Szinte senkit sem érdekel, ha a magyar államfő nem jár disznótorra, és kihagyja a húsvéti sonkát is.

Lehet vegetáriánus az elnök?

Igen          85%

Nem         15%

Az alábbi kérdések az elnök olyan tulajdonságaihoz kapcsolódnak, amelyekről nem tehet. A külső megjelenés közepesen fontos önöknek, mert ezekre a kérdésekre az átlagosnál körülbelül tíz-húsz százalékkal kevesebb válasz érkezett. Többségük elfogadná az átlagtól eltérő testalkatú elnököt, de nem egyforma mértékben. A nagyon magas elnök például szinte mindenki szerint vállalható, míg a kövérséget jóval kevesebben fogadják el.

Lehet az elnök az átlagnál magasabb?

Igen         96%

Nem        4%

Lehet az elnök az átlagnál alacsonyabb?

Igen        64%

Nem       36%

Lehet az elnök az átlagnál soványabb?

Igen       76%

Nem      24%

Lehet az elnök az átlagnál kövérebb?

Igen      59%

Nem     41%

Inkább ne legyen pártkatona

Az SZDSZ nagy ügyet csinált abból, hogy lehet-e hivatásos politikus az elnök, erre hivatkozva nem akarják megszavazni a szocialisták jelöltjét. Olvasóink szerint sem kell pártpolitikus az állam élére.

Ön szerint hivatásos politikus legyen az elnök? 

Inkább igen          24%

Inkább nem         76%

Kétszer annyian szavaztak ugyan pártra, mint ahányan azt mondták, hogy pártpolitikus kell elnöknek, azért így is nagyon-nagyon kevés válasz érkezett az alábbi kérdésre. Annyira kevés, mint semmi másra. Meglepő viszont, hogy miközben a parlamenten kívüli pártok a közvélemény-kutatások szerint együtt is alig érik el a bejutáshoz szükséges öt százalékot, addig minden negyedik [origo]-szavazó tőlük vár államfőt.

Ha hivatásos politikust szeretne elnöknek, akkor melyik párthoz tartozzon?

MSZP-hez                                             28%

Fideszhez                                               29%

SZDSZ-hez                                           12%

MDF-hez                                               5%

Valamelyik parlamenten kívüli párthoz    26%

Ismét egy kétharmados döntés, ami a férfi-nő szavazáshoz hasonlóan kizárná az eddig egyetlen hivatalos jelöltet.

Lehet volt MSZMP-tagból elnök?

Igen        36%

Nem       64%

Az elnök egyik jogköre a kegyelmezés. Az utóbbi évek legnagyobb feltűnést keltő kegyelmi ügye az erőszakos nevelőapját álmában lelövő, majd árvaságra jutó és anyává váló tinédzser sorsa volt. Olvasóink többsége elégedett volt Mádl Ferenc döntésével, és utódjától is hasonló hozzáállást vár.

Olyan elnököt akar, aki megkegyelmezett volna Simek Kittynek?

Igen       68%

Nem      32%

A következő kérdésünk ismét egy rejtett Szili-kérdés volt. A több közvélemény-kutató szerint is rendkívül népszerű elnökjelölt az [origo] olvasóinknak nem csak azért nem tökéletes, mert nő, pártpolitikus és MSZMP-tag volt, hanem azért sem, mert csak alapfokú nyelvtudása van.

Zavarná, ha az elnök nem beszélne legalább középfokon idegen nyelven?

Igen      90%

Nem     10%

A köztársasági elnöknek sofőr dukál. Ezt önök is tudják.

Fontos, hogy az elnöknek legyen jogosítványa?

Igen      44%

Nem     56%

A következő kérdés az MSZP jelöltjéhez is kapcsolható. Az önök válaszai alapján Szili Katalin gyermekkori balesete nem lehet akadálya annak, hogy államfői esküt tegyen augusztusban.

Baj, ha az elnöknek látható testi fogyatékossága van?

Igen     44%

Nem    56%

Egyértelmű, hogy önök nem bíznak abban, ha egy alkalmazott elvezethet egy egész országot.

Lehet valaki elnök vezetői tapasztalat nélkül?

Igen      32%

Nem     68%

A szemetet külön, az internetet sehogy se kezelje

Abortusz és azonos neműek házassága. Két olyan világnézeti kérdés, amelyek az amerikai elnökválasztás legtöbbet vitatott ügyei közé tartoztak. Az [origo] olvasói nem egy liberális-konzervatív tengely mentén gondolkoznak, hanem árnyaltabban vagy más nézőpontból közelítik meg ezeket a kérdéseket.

Mit gondoljon az elnök az abortuszról?

Ellenezze         26%

Elfogadja        74%

Mit gondoljon az elnök a melegek házasságáról?

Ellenezze         63%

Elfogadja        37%

Aki adót csal, az az egész országtól lop. Aki állatot kínoz, az viszont szadista. Önök a közös kárt inkább elviselik elnöküktől, mint az öncélú kegyetlenséget.

Mit tartson nagyobb bűnnek…

Az állatkínzást         66%

Az adócsalást         34%

Egy jóságos, nagyszülőszerű államfőre inkább van igény olvasóink szerint, mint egy olyan elnökre, aki funkciói közül azt veszi a legkomolyabban, hogy ő a hadsereg főparancsnoka.

Mi legyen az elnök…

Héja        30%

Galamb   70%

Egy népszerűséghajhász, magamutogató elnök pedig szóba sem jöhet.

Hol akarjon jobb színben feltűnni…

A jövő történelemkönyvében      79%

Elnöksége alatt a napilapokban   21%

Önök használják az internetet, de többségük szerint az nem baj, ha Magyarország első emberének nincs e-mail címe, sohasem csevegett az interneten és azt sem tudja, hogy mi az az [origo].

Lehet valaki elnök attól, hogy nem használja az internetet?

Igen       61%

Nem      39%

Láttuk már, hogy mennyire fontos a diploma (93% szerint feltétel), de még ennél is fontosabb és ezek szerint a leginkább vonzó egy jövendő elnökben, ha egy kicsit zöld. Vagyis külön helyre dobja a palackot és a használt papírzsebit.

Gyűjtse az elnök szelektíven a szemetét?

Inkább igen    93,5%

Inkább nem    6,5%

Ulti, lecsó, Jókai

Az elnök ízlését is megpróbáltuk önökkel meghatároztatni. Az ideális elnök amolyan középutas figura lett: komolyzenét hallgat és színházba jár, elegánsan öltözik és aktívan üdül, nem nézi a Győzike-show-t. Viszont szívesebben nyúl lecsóhoz, mint langusztához, és bridzs helyett is inkább ultit játszik. Önök szerint inkább nevessen azon, hogy hová lehet rejteni egy vietnami fogolytáborban apu óráját, mint búslakodjék a polgárháború szerelmeseinek sorsán. Focizás helyett viszont a teniszt javasolják.

A következő kérdések arra vonatkoznak, hogy Ön szerint mit kellene választania az alábbi párok közül a köztársasági elnöknek,

Ha olvasni akar:

Jókai Mór            67%

Esterházy Péter    33%

Ha zenét akar hallgatni:

Mozart    57%

Beatles    43%

Ha szombat este szórakozni akar:

Színház     88%

DVD        12%

Ha sportolni akar:

Foci       33%

Tenisz    67%

Ha filmet akar nézni:

Ponyvaregény   58%

Elfújta a szél     42%

Ha fel akar öltözni:

Póló           13%

Ing / Blúz    87%

Ha autót akar venni:

Land Rover   23%

Audi A8        77%

Ha enni akar:

Lecsó         83%

Languszta   17%

Ha folyik az orra és fáj a torka:

Priznic           40%

Antibiotikum  60%

Ha kutyát akar venni:

Pincsi           34%

Rotweiler     66%

Ha üdülni akar:

Hegymászás     58%

Napozás           42%

Ha kártyázni akar:

Bridzs     44%

Ulti         56%

Ha tévét akar nézni:

Győzike-show       8%

Desszert                92%

[origo]

Comments are closed.