Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. május 25. 00:00

Síita templomot robbantottak Bagdad közelében. Öt ember meghalt, 11 gyerek megsérültKép: REUTERS – Ali Jasim Újabb nagy erőszakhullám söpört végig Irakon az első síita vezetésű kormány megalakulása óta. Az utóbbi három hétben egyre jobban tomboló fegyveres – szunnita – ellenállást élesen elítélte az iraki kormány.

Ezek az akciók magukon viselik a civilek elleni elvakult erőszakot – jelentette ki Lejsz Kubba kormányszóvivő. A robbantások az elmúlt két napban több mint hetven halálos áldozatot követeltek, ezeken a helyszíneken nem voltak sem rendőrök, sem katonák, csupán polgári személyek. A legsúlyosabb merényletet az Irak északi részén fekvő Tell-Afarban két autóba rejtett pokolgéppel hajtották végre, harmincöt civil halálát követelve. A támadás a Kurdisztáni Demokrata Párttal szoros kapcsolatokat ápoló egyik síita méltóság, Hazsan Baktas ellen irányulhatott. Tegnap egy parlamenti képviselőnőt szállító konvoj került tűzharcba, a közlés szerint ismeretlenek ellen. Szalama al-Hadzsifi képviselőnő sértetlen maradt, de négy testőre életveszélyesen megsérült. A képviselőnő Muktada asz-Szadrhoz, a síita radikálisok vallási vezetőjéhez igyekezett Nedzsefbe, aki a napokban kezdeményezte, hogy csökkenjenek a síiták és a szunniták közötti feszültségek.

Az amerikai hadsereg a merényletekkel párhuzamosan jelentette be, hogy harminc óra leforgása alatt 428 felkelőt fogtak el. A kormány szerint viszont a napokban 300 gyanúsítottat vettek őrizetbe, és hatmillió dollár készpénzt koboztak el. Az új iraki kormány nem ért egyet Ghazi Hammoud al-Ubeidi, az 51. számú legkeresettebb, Szaddám Huszein rezsiméhez tartozó személy szabadon engedésével, és újra kézre akarják keríteni.

Kormányon vagy ellenzékben, de a világ baloldali pártjai támogatják az arab-izraeli rendezési útitervet – határozták el a Szocialista Internacionálé (SZI) tanácsának különleges ülésén, amelyet Tel-Avivban, illetve Ramallahban tartottak. Az SZI az egyetlen olyan szervezet, amelynek egyaránt tagja a palesztin Fatah és az izraeli Munkapárt, illetve a Meretz párt, mindegyiknek a vezetője részt is vett a tanácskozáson. Szekeres Imre MSZP-alelnök, aki a magyar szocialistákat képviselte a fórumon, a Népszabadságnak elmondta: a globális baloldal felelősséget és lehetőséget is érez a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére. A mostani egyeztetés után több konkrét terv is készül. Szekeres több európai szocialista párt vezetőjével külön is tárgyalt a baloldal uniós megújításáról, a brit és a német választások tapasztalatairól. Az új szocialista mondanivaló keresése érdekében az MSZP nemzetközi tanácskozás megrendezését vállalta, amely konkretizálná a globális és európai baloldal programjának fő új elemeit. (Munkatársunktól)

Comments are closed.