Forrás: Népszava

A „cigánybűnözés takargatása, a rendőrség impotenciája, a nácizás és hisztériakeltés” ellen kívánnak tüntetni vasárnap – értesült a Népszava. Úgy tudni, hogy a Moszkva térre tervezett megmozdulást a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a kettosallampolgarsag.hu weboldal szerkesztői kezdeményezték. A rendőrség tudomásul vette az akciót.

A burkoltan romaellenes demonstrációra szóló felhívás annak a „Tomcat” nevű internetes bloggernek a honlapján olvasható, aki másfél hete vasárnap összetűzésbe keveredett a Moszkva téri rasszista-ellenes tüntetés résztvevőivel. Mint arról lapunk is beszámolt: több százan vettek részt azon a felvonuláson, amelyet a karddal megszúrt romafiú elleni támadás kapcsán szerveztek. A rendezvényen többen is felszólaltak, így Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Tamás Gáspár Miklós filozófus is. A pólónyomtatással és kereskedelemmel foglalkozó Polgár „Tomcat” Tamás egy „Cigányokat bántani tilos!” feliratú táblával és „Támogatom a világellenes zsidó összeesküvést” feliratú pólóban jelent meg az eseményen. A fiatalembert – miután dulakodásba keveredett a tömegben – rendőrök kísérték el. Ugyanezen blogger internetes naplójában olvasható az alábbi felhívás is: „… május 29-én, 13 órától tüntetés lesz a Moszkva téren, ugyanott, ahol a cigányok randalíroztak a múlt héten. Tiltakozni fogunk a cigánybűnözés takargatása, a rendőrség impotenciája, a nácizás és a hisztériakeltés ellen. A tüntetést a www.kettosallampolgarsag.hu szerkesztősége szervezi a Jobbik támogatásával. Ezúton kérem minden olvasómat, aki tudja, mi a valós helyzet, hogy mit művelnek a tetves cigányok utcáinkon, hogy jöjjön és jelenlétével fejezze ki egyetértését.” A vonatkozó hír, illetve felhívás sem a kettosallampolgarsag.hu, sem pedig a Jobbik weblapján nem található meg.

Csontos Stefánia, a BRFK sajtóreferense a Népszava megkeresésére közölte: a demonstrációt a szabályoknak megfelelően bejelentették, s mivel a megadott adatokban semmiféle bűncselekményre vagy törvénysértésre utaló információ nem szerepelt – így a rendőrség a tüntetés bejelentését tudomásul vette.

SzTL

Comments are closed.