Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 24. 12:00

Az amerikai képviselőház hétfőn kétharmados többséggel, ellenvetés nélkül elfogadta azt a határozati javaslatot, amely a kommunizmus alatt elkobzott romániai egyházi ingatlanok igazságos, méltányos és gyors visszaszolgáltatását sürgeti.

A határozati javaslatot Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja terjesztette be április 6-án Tom Tancredo republikánus képviselőtársával együtt, majd  további 19 képviselő támogatta aláírásával. A dokumentum a képviselőház külügyi bizottságának május 18-i egyhangú szavazása után került a 435 fős plénum elé.

A határozati javaslatot Ileana Ros-Lehtinen floridai republikánus párti, és Eliot L. Engel New York-i demokrata párti képviselők ismertették a képviselőházban. Engel képviselő  hangsúlyozta, hogy Romániának, mint NATO-szövetségesnek külön figyelmet kell fordítania kötelezettségei teljesítésére.

A képviselőház 191. számú határozati javaslata rámutat, hogy Románia jelentősen lemaradt a többi posztkommunista közép- és kelet-európai országtól a jogtalanul elkobzott egyházi javak  rendezésében. A dokumentum konkrétan a romániai zsidó, magyar és görög-katolikus közösségeket ért súlyos igazságtalanságokat említi. Emlékeztet rá, hogy a négy magyar történelmi egyháztól (római katolikus, református, evangélikus és unitárius) 2140 iskolát,  kórházat és más intézményt koboztak el törvénytelenül, a zsidó egyházközségeket több mint ezer ingatlantól fosztották meg, a görög katolikus egyházat pedig egyszerűen feloszlatták.

A dokumentum konkrét intézkedéseket ajánl Romániának a teljes körű és méltányos ingatlan-visszaszolgáltatás érdekében. Felhívja a figyelmet a romániai restitúciós törvény fogyatékosságaira, és szorgalmazza megfelelő módosítását. Rámutat arra is, hogy a  kormányzat tisztviselői és a hivatalok gyakran helyi szinten akadályozzák a különleges restitúciós bizottság döntéseinek a végrehajtását. A határozati javaslat felszólítja Románia kormányát,  hogy intézkedjen valamennyi vallási közösség tulajdonának méltányos, gyors és igazságos visszaszolgáltatásáról az ország törvényeinek, az alkotmánynak, és a vonatkozó nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

A határozat jogi értelemben nem kötelező érvényű, de fontos állásfoglalás és politikai üzenet Románia kormányának.

Tom Lantost a képviselők megnyerésében a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány és a washingtoni központú Amerikai Magyar Koalíció támogatta. (MTI)

Comments are closed.