Forrás: Magyar Rádió

Egy reménykeltő béketerv, amelyet azonban nem tartanak be. A palesztin elnök, Mahmud Abbász szerint az izraeli fél az, amely elszabotálja a megbékéléshez és nyugalomhoz vezető Útiterv nevű megállapodást. A politikus közvetlenül amerikai útja előtt adott borúlátó helyzetértékelést.

Mint elmondta: az optimizmusra semmi ok, mert szerinte az izraeli fél nem működik együtt a palesztinokkal, és nem tanúsít megértést helyzetük iránt. Abbász azzal vádolja Izraelt, hogy a nyugalom ellenére sem hagyott fel a célzott kivégzésekkel, a személye elleni kampánnyal, a letartóztatásokkal és a provokációkkal. Mint mondta: a kedvezőtlen helyzet ellenére sem szabad a palesztinoknak feladni a reményt és folytatniuk kell erőfeszítéseiket.

Mahmud Abbász George Bush amerikai elnök meghívására utazik Washingtonba, és mint beszámolt róla, azt tervezi, hogy megbeszéléseiken ismerteti az eddig megtett lépéseket, és ígéretet kér az Útiterv nevű béketerv végrehajtására. Visszatérése után június elején a már bejelentett tervek szerint egy közvetlen Ariel Saron – Mahmúd Abbász találkozó is lesz.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.