Forrás: Új Élet

A holokausztról való megemlékezés jegyében négy középiskola képviselôi és egy emlékverseny résztvevôi látogattak el a zsinagógába, és hallgatták meg a hitközség dísztermében – Bubryák István és Radó Gyula Téglagyári mementó (A rossz vonat) c. dokumentumfilmjének vetítését követôen – Markovics Zsolt fôrabbi és Juhász J. Pál tanár, hivatalvezetô visszaemlékezését a soá éveire, a tragédiára.

*

A Szegedi Zsidó Hitközség hat elôadásból álló sorozatot hirdetett meg 2005. április-június között a zsidóság szokásairól „Minden, amit tudni szeretnél a zsidóságról (csak még nem kérdezted meg)” címmel. Az egyes témák bemutatják ünnepeinket, a férfi és a nô szerepét a családban, a kóser háztartást, a zsidó szertartásokat a Kabbala és a Talmud, illetve egyéb törvénykönyvek, vallási irányzatok tükrében. Az elôadásokat a közösség fôrabbija tartja, és számos vallás képviselôje mutat érdeklôdést iránta.

A hitközség dísztermében száz fôt meghaladó szegedi közösségi tag – makói, hódmezôvásárhelyi, szarvasi, bajai vendég, izraeli egyetemista – fogyasztotta el a szeretetotthon konyháján az örökifjú Szidi néni (Sámuel Hermanné) tanácsai alapján készített ízletes peszachi vacsorát, Markovics Zsolt fôrabbi útmutatásával, a Haggada meghallgatása mellett. Kántor hiányában – bár a Lôw-féle dallamvilágot a közösségnek nélkülöznie kellett – a hangulatos ünnepi összejövetelnek új színt adott Rachanim Karo Yakov harmadéves izraeli orvostanhallgató otthoni hagyományokat tükrözô, sajátosan dallamos elôimádkozói közreműködése. Külön örömteli volt számunkra, hogy ismét sok fiatal vett részt ünnepünkön.

*

Barbara Harbach orgonaművész adott koncertet a szegedi zsinagógában az épület rekonstrukciója javára. Az amerikai muzsikus a missouri St. Louis Egyetem professzora, orgona- és csembalóművészként rendszeresen koncertezik nemcsak hazájában és Kanadában, hanem Dél-Koreában, Japánban és Európában. Tanulmányait a pennsylvaniai egyetemen, a Yale-en, Frankfurtban és az Eastman School of Musicban végezte. Több amerikai kortárs zeneszerzô komponált számára darabokat, és ajánlotta neki műveit. A Gramophone folyóirat írta róla: „Elismert elôadó és a modern csembalómuzsika múzsája.” Zeneszerzôként szimfóniákat, kamarazenét, orgona- és csembalóműveket, musicaleket, kórusműveket, film- és balettzenét ír, de készít átdolgozásokat is barokk művekbôl orgonára és fúvósokra. Művei egyaránt kaphatók nyomtatott és hangzó formában, többek között a Naxos, a Gasparo, Kingdom és az Albany hanglemezkiadóknál. Zenekutatóként is dolgozik: 18. századi csembalóművek kéziratait készíti elô kiadásra. Barbara Harbach koncertjének címe Nôk az orgonánál volt. Zeneszerzônôk, többek között Fanny Mendelssohn, Gracia Baptista, Clara Schumann és saját műveibôl játszott. A legnagyobb sikert Mary Jeanne van Appledorn Shabat Shalomja, illetve Fantázia és fúga az „Erre gyere” c. magyar népdalra saját feldolgozása aratta.

L. A.

Comments are closed.