Forrás: Új Élet

Európai országokban általában nincs bolti forgalomban “Cháláv jiszráél” (zsidó felügyelet alatt tartott tej). Azok a tej származékok, amelyek kaphatók, szintén nem Cháláv jiszráélek. Aki tartani akarja e törvényt, az keresse fel a budapesti rabbinátust, ahol felvilágosítást tudnak adni arról, hogy hol és miként lehet Magyarországon Cháláv jiszráélt beszerezni, vagy hozasson magának tartós tejet, sajtot Izraelbôl.

A következô tanács azoknak, akik nem zsidó tejet (“Cháláv Iszráél”) fogyasztanak (napjainkban már nemigen használják nem kóser állatok tejét emberi fogyasztásra, ezért alapvetôen minden, bolti forgalomban kapható tej elvileg kóser). Azok, akik általában nem zsidó vajat használnak, tartózkodjanak az alacsony zsírtartalmú (light) vaj fogyasztásától, mert az nem kóser. Néhányan használnak nem zsidó tejszínt, de akik szigorúan figyelembe veszik az elôírásokat, azok ezt nem teszik. A kávétejszín kevésbé problémás, mint a nem zsidó tej. A joghurt csak gyümölcsízesítés nélkül megengedett, mert a gyümölcsízesítésűt sokszor zselatinnal kezelik, és az állati eredetű (csontból kinyert) zselatin nem kóser.

A kemény sajt fogyasztása (mint a Gouda, Ementáli stb.) tilos, mert nem zsidó sajtnak nevezzük, de a lágy sajt (mint a Philadelphia) és a túró, a gomolyasajt, a juhsajt nem minôsülnek vallási értelemben sajtnak, és mint ilyenek, fogyaszthatok. A sajtok készítésekor különféle (általában állati eredetű) oltóanyagot, tartósító- és színezôanyagot használnak, amely nem kóser, ezért ezeket minden esetben meg kell vizsgálni. Ez igaz a bolti túróra is, amely többnyire állati eredetű adalékanyagokat tartalmaz.

A tejjel készített fagylaltok általában, mivel nem kóser adalékanyaggal készítik, nem kóserek. A nem tejes fagylaltokba, jégkrémekbe is gyakran tesznek zselatint, de a vízzel készített jégkrémek elfogyasztása megengedett.

3. Zöldség és gyümölcs

Általában minden zöldség és gyümölcs fogyasztása megengedett, de az izraeli gyümölcsökre és zöldségekre (Trumá, Mászer és a Smita év 5768-2008) külön figyelni kell. A szárított gyümölcsöket néha állati zsiradékkal borítják be, ezért fogyasztásuk tilos. Fagyaszott gyümölcsök fogyasztása megengedett. Fagyasztott gyümölcsöknél ne együk meg az elôfôzöttet. A mazsola is problémás, fogyasztása tilos! A zöldségek többsége csak vizsgálat után fogyasztható. Minden kis élôsködôt, kukacot el kell távolítani (amit egyébként is megtennénk). Helyezzük vízbe a zöldséget, és alaposan nézzük át, távolítsuk el az összes kukacot belôle.

4. Szirupok, szörpök

Ami nem tartalmaz szôlôt és szôlôszármazékokat, általában fogyasztható. A rabbik tiltják azoknak a szörpöknek, szirupoknak a fogyasztását, amelyek zselatint tartalmaznak. A tiszta virágméz és a többi méz kóser.

5. Tojás

Párve-páros étel. Piacon nyugodtan vásárolhatunk tojást. Használat elôtt azonban meg kell vizsgálnunk, hogy nincs-e benne vércsepp.

Minden darabot külön meg kell vizsgálni, és miután eltávolítottuk a fehérjébôl a vért, utána lehet használni. Ha azonban a sárgájában találunk, akkor nem használhatjuk.

Párve ételek

Párve ételek közé tartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, a halak, a tojás, a gomba. Ezeket az ételeket lehet együtt fogyasztani húsos és tejes étellel egyaránt. Amilyen edényben tároljuk, szolgáljuk fel, annak a tányérnak a jellegét veszi fel (pl.: húsos tányérban párve étel húsosnak számít, tejes tányérban párve étel tejesnek számít). Általában jó, ha van külön párve edényünk, és az ebben szervírozott étel kizárólag párve, mert akkor utána ehetô tejes és húsos étel egyaránt. Hal után rögtön nem szoktunk húsos ételt fogyasztani.

(folytatjuk)

Verô Tamás rabbi

[email protected], [email protected]

Comments are closed.