Forrás: Magyar Hírlap

Jegyzet.tévé

A szombat estét az MTV-vel tölteni éppolyan hervasztó, mint sámlin ülve cipőt pucolni a lépcsőházban. Ha vendég érkezik, legalább akkora zavarral kapcsolom ki a készüléket, mintha rajtakaptak volna, hogy atlétatrikóban, cipőkrémes rongyokkal suvickolok. Így történt ez most is, hiába bizonygattam, hogy ez munka, nekem meg kell nézni az Eurovíziós dalfesztivál döntőjét, barátaim csak mindentudón somolyogtak, és mielőtt előhozakodhattam volna utolsó érvemmel – hogy hét év után ismét magyar résztvevőnek, a Nox nevű formációnak is szurkolhatunk -, rám csukták az ajtót.

Egyedül maradtam tehát ezzel a némelyek által európainak gondolt műsorral, amelyről rögtön bebizonyosodott, hogy remekül illik az MTV műsorstruktúrájába, Korda György, Koós János mellett tényleg elfér egy kis román diszkórobbanás, éppúgy, mint a néhány kelet-európai “süküdümklón”. És velem voltak ezek a kedvesen buta magyar műsorvezetők is, főleg Demcsák Zsuzsa, aki nem röstellt “Ukrániát” emlegetni. És lelkesedtek mindenért, mindenkiért, még attól sem rökönyödtek meg, hogy a hajrában a Nox producere elmondta, Péter Szabó Szilviának valójában túl nehéz feladat az együttes által választott Forogj, világ! című szám.

Ebben a mezőnyben a Nox miatt tényleg nem kellett szégyenkeznünk, sőt meglepő módon voltak rosszabbak is. Abban pedig, hogy végül üres kézzel kellett távoznia, valószínűleg éppúgy benne volt a turáni átok, mint az, hogy Lengyelországon, Románián és Izraelen kívül a nézők nem voltak nyitottak erre az ízes-magyaros, csujogatós, szintipop egyvelegre. Huszonnégy ország, huszonnégy rém ciki produkció egy szánalmas sóbiznisz minden ízléstelen velejárójával, lángszórós amazonnal, nyakig tolt cicikkel, tartós sminkkel felvitt mosolyokkal. Minden részvétünk az országimázsközpontoké: az eurovíziós dalfesztivál okozta károkat évtizedek alatt sem lehet majd orvosolni. Csak az Ukrajnáról készített rövidfilmek vittek némi színt az unalmas műsorba, de sajnos közbe-közbeszóltak az együttesek.

Egyre tompábbá váltam, úgy érzékeltem, hogy Magyarország nem szerepelt a szavazók között, hiába vártam. Talán nálunk a nézők öntudatlanul is bojkottálták ezt a szellemi környezetszennyezést. Vagy belealudtam. Aztán Görögország nyert Málta és Románia előtt, Magyarország 12. lett.

mg

Comments are closed.