Forrás: Új Élet

Halála másnapján Rónai András izraeli színművészt a rádió kora reggeli adása “megöregítette”: az 1947-ben készült magyar film, a Valahol Európában Ficsúrját nyolcvankét évesnek mondták, pedig tízzel kevesebb volt… A Magyar Színművészeti Lexikonban ez olvasható róla: “Tízévesen játszotta Ficsúr szerepét Radványi Géza Valahol Európában c. filmjében.” Holott 1932-ben született, tehát tizenöt évesen volt ô a kiskölyök-banda emlékezetes figurája. Baj van a számokkal!

Rónai András 1949-ben, tizenhét éves fejjel (ez pontos adat) vándorolt ki Izraelbe. Ugyanolyan tökéletesen megtanulta a héber nyelvet, ahogy talán csak Kishont Ferencnek, a szintúgy Pestrôl elindult tollforgatónak, Izrael késôbb világhírűvé lett Efraim Kishonjának sikerült. Bámulatos teljesítmény színésznek vagy írónak lenni – nem az anyanyelvünkön.! (Mindkettejük lelkében megszólalhatott a Paradicsom, ahonnét valamennyien kiüzettünk…)

Az egykori srác odakint felnôtt színésszé érett. Harmincegy esztendôs, amikor az izraeli Nemzeti Színház, a Habima szerzôdteti. Játszani kezdett Shakespeare-t, Moličre-t, Goldonit, Dürrenmattot, Steinbecket, Ionescót, és természetesen játszott Molnár Ferencet. Nemcsak a Játék a kastélyban Almádyjaként remekelt, de a Liliom Ficsúrjaként is… Mit érezhetett, mire gondolhatott, amikor a második Ficsúr elsô szavait kiejtette?!

Nyári szünetben magyarul játszott a magyar nyelvű társulatnál; bécsi vendégszereplésén németül. Rónai András, mihelyt tehette, vissza-visszajárt szülôvárosába, hiszen a Király utcából indult el. Rendezett Békéscsabán, Marosvásárhelyen; 1990-ben megkapta a Pro Cultura Hungarica nevű kitüntetést. Akkor már örökös tagja volt a Habimának. Ott volt otthon, itt volt itthon; nagy művész volt. Április 29-én hunyt el. Szomorúan nézünk utána.

Dallos László

Comments are closed.