Forrás: NOL

Jakab József, 2005. május 24. 00:00

Miszkina: a címvédő búcsújaKép: REUTERS – Regis Duvignau Rafael Nadal végre megmutatta magát a Roland Garroson. Az ügyeletes spanyol csodagyerek – ilyesvalaki ebben a sportágban amúgy egy-két évente “születik” – már tavalyelőtt szeretett volna bemutatkozni (a tehetségek iránt fogékony rendezőktől kapott is egy szabad kártyát), de fránya könyöksérülése megakadályozta a debütálásban. Akkoriban sem volt éppen ügyetlen, ám 16 évesen az ember ritkán művel csodát. (A Chang-félék is csak 17 esztendősen képesek ilyesmire.) Tavaly éppen ennyi volt a labdarúgó exválogatott nagybácsival (is) büszkélkedő Rafael, ám, nem fogják elhinni, néhány héttel a párizsi rajt előtt ismét megsérült, ezúttal a bokájával akadt gondja.

Most – két héttel a Roland Garros előtt – a változatosság kedvéért vízhólyag nőtt a tenyerén, de ez, végre, nem akadályozta meg abban, hogy köszönjön a párizsi közönségnek. Hozzáteszem: immár bajnokesélyesként.

A kis Nadalból ugyanis időközben nem csupán fizikai értelemben lett nagy Nadal: az idén (eddig) öt versenyt nyert, ebből kettő a legrangosabb, Masters-sorozatba tartozó monte-carlói és római verseny volt. Hamburg valószínűleg csak azért maradt ki a sikerszériából, mert valamikor gyógyítani is kellett azt a bizonyos tenyérsérülést. (Amelyet egyébként az argentin Coria elleni, röpke 5 óra 14 perces római döntőn szedett össze…) Világranglista-ötödikként, negyedik kiemeltként a német Bursmüller ellen kezdett élete első francia nemzetközi bajnokságán, és a fölöslegesen szorossá tett második játszmától eltekintve simán nyert (6:1, 7:6, 6:1). A harmadik fordulóban pikáns mérkőzés kerekedhet közte és a hazaiak legújabb reménysége, Richard Gasquet között: a francia 15 nappal még nála is fiatalabb. S ha már az évszámoknál tartunk, Nadal június 3-án, a férfi elődöntők napján lesz 19 éves. (Nincs poén, arról magamagának kell gondoskodnia…) Amúgy ha valaki az agyonsztárolt Gasquet-t megkérdezné, miként volt képes felülkerekedni a selejtezőből érkező olasz Braccialin, aligha tudna válaszolni, de egy győzelmet, ugyebár, sosem kell megmagyarázni.

A Nadal ünnepét elrontani készülők sorában az első Roger Federer: kettejük között az a leglényegesebb különbség, hogy a spanyol még egyetlen Grand Slam-tornát sem nyert, a svájcinak viszont csupán a Roland Garros-elsőség hiányzik a gyűjteményéből. Federernek az izraeli Sela elleni 6:1, 6:4, 6:0 után már “csak” hat mérkőzést kell nyernie ahhoz, hogy ne kelljen tovább ácsingóznia.

A nyitónap legnagyobb meglepetése akár megérte volna az első mondatot is: kiesett a női címvédő! Anasztaszja Miszkina ötödik kiemeltként szenvedett vereséget a rangsor-109. spanyol Sanchez Lorenzótól (6:4, 4:6, 6:0). Ugyancsak a nőknél az első kiemelt, világranglista-vezető amerikai Davenport 3:6-tal kezdett a szlovén Srebotnik ellen, aztán két 6:2-es szettel visszaállította a rendet. A belga Clijsters, aki néhány napja még visszalépéssel ijesztgette a szervezőket, az amerikai Tu elleni 6:1, 6:0-lal igazolta, hogy egészséges.

Kedden mi, magyarok is érdekeltek leszünk, miután a selejtezőből a főtáblára került Mandula Petra a spanyol Medina Garrigues ellen játszik. Tavaly ilyenkor akár nyugodtak is lehettünk volna, most azonban az idei Roland Garros egyetlen felnőtt magyar résztvevője 255.-ként feszül a rangsor 34. helyén büszkélkedő ellenfelének. Azért bravúrt remélünk.

Párizs, május 23.

Comments are closed.