Forrás: Népszava

Pervez Musarraf pakisztáni elnök vizsgálatot kezdeményezett annak ügyében, hogy egy rendőr állítólag szexuálisan bántalmazott két nőt. Sahzad Vaszeem belügyminiszterhelyettes kijelentette, hogy hasonló esetek már több alkalommal történtek a múltban, ám ezeket igyekeztek eltussolni. A rendőr ellen kedden emelt panasz a két nő, akikkel szemben egy rendőrőrsön erőszakoskodott a magáról megfeledkezett rendfenntartó.

A The News értesülései szerint Musarraf arra kérte a hatóságokat, minden nap számoljanak be neik arról, hogy áll az ügy felgöngyölítése. (Népszava)

Raffarin veheti a kalapját?

Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök kész lenne a lemondásra, ha a vasárnapi uniós alkotmányról szóló népszavazáson az elutasító szavazatok kerülnek túlsúlyba. ‘Van elég bátorságom és van elég éleslátásom ahhoz, hogy alávessem magam a köztársasági elnök döntésének függetlenül attól, hogy mely időpontban és mikor kerül rá sor’ – közölte a Centre Presse című napilap hétfői kiadásában. A lapok már hónapok óta cikkeznek arról, hogy amennyiben az uniós alaptörvényt elutasítók voksai győznek, Raffarinnek vennie kell a kalapját. Erre az esély nem is kicsi, a legutóbbi felmérés szerint e nem voksok 52-48 arányban vezetnek az igenek előtt. (Népszava)

Izraelben a Szocialista Internacionálé

A Magyar Szocialista Párt támogat minden olyan törekvést, amely elősegíti a közel-keleti békefolyamatot és a térség demokratizálódását – hangsúlyozta hétfőn Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese a Szocialista Internacionálé izraeli-palesztinai tanácsülésén. A Szocialista Internacionálé (SI), a legjelentősebb szocialista és szociáldemokrata pártok világszervezete május 23-24-én több mint 110 ország részvételével izraeli-palesztinai tanácsülést tart. A tanácskozás különleges voltát jelzi, hogy két helyszínen zajlik: hétfőn Tel-Avivban, az izraeli oldalon kezdődött, estétől pedig a ciszjordániai Rámalláhban folytatódott, az izraeli és a palesztin fél részvételével. Témája a közel-keleti békefolyamat megerősítése. (MTI)

Vádak a VMSZ alelnöke ellen

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) újvidéki szárnyát is elérték a korrupciós vádak: a szerb radikálisok a vajdasági székvárosban röpiratokat terjesztenek, amelyekben sikkasztással vádolják Bunyik Zoltánt, a VMSZ alelnökét, újvidéki szervezetének vezetőjét, vajdasági oktatási minisztert. A Szerb Radikális Párt ezer példányban nyomtatott ki röpiratokat, amelyeken Újvidék korábbi vezetőit vádolják különféle visszaélésekkel. A röpiraton egy tucat volt városvezető fényképe látható, Bunyiké is: 25 millió dinár (mintegy 80 millió forint) sikkasztása miatt akarják feljelenteni a politikust, aki amúgy sosem volt alkalmazottja a városi önkormányzatnak. Bunyik közölte, fogalma sincs róla, miről van szó, de politikai kampányt sejt a vádak mögött. (MTI)

Októberi elnökválasztás Lengyelországban

Október 9-re írták ki az elnökválasztás első fordulóját Lengyelországban. Wlodzimierz Cimoszewicz, a parlament alsóházának elnöke hétfőn Varsóban bejelentette, hogy az első fordulót október 9-én, s ha szükséges, a másodikat október 23-án tartják ‘az alkotmánynak és a hatályos törvényeknek megfelelően’. Múlt szerdán Aleksandr Kwasniewski szeptember 25-re tűzte ki a parlamenti választásokat. Cimoszewicz már akkor megszellőztette az elnökválasztás valószínű időpontját, de az csak most vált hivatalossá. Ezek a döntések azt jelentik, hogy az elnök és a parlament is rendesen kitölti megbízatását. Az európai alkotmányról szintén őszre tervezett népszavazás időpontjáról nem született döntés. (MTI)

Fennakadásokat okozott a BBC sztrájkja

Komoly fennakadásokat okozott a BBC hétfő hajnali és reggeli hírszolgáltatásában az újságírók és a műszaki személyzet nulla órakor kezdődött 24 órás sztrájkja, a BBC eddigi legnagyobb tervezett sztrájksorozatának első akciója, amellyel az érdekképviseletek a világ első számú közszolgálati műsorszolgáltatójánál bejelentett drasztikus leépítések ellen tiltakoznak. A szakszervezetek az alkalmazottak megszavaztatása után három sztrájknapot jelöltek ki: az első, 24 órás akció hétfőn kezdődött, a második május 31-én, a harmadik június 1-jén lesz, vagyis akkor a BBC-t 48 órás folyamatos sztrájk fogja sújtani. (MTI)

Comments are closed.