Forrás: National Geographic

Arab-izraeli megállapodás a Holt-tenger megmentésére

Jordánia, Izrael és a Palesztin Hatóság vasárnap megállapodott arról, hogy megvalósíthatósági tanulmányt készítenek víz továbbítására a Vörös-tengerből a Holt-tengerbe, s így megmentenék a mélyen fekvő tavat. (A Holt-tenger nevével ellentétben ugyanis állóvíz.)

A várhatóan két éven át készülő tanulmány 15 millió dollárba kerül, s a dokumentum a társadalmi és környezeti hatásait vizsgálja majd annak a csatornának, illetve vezetékeknek, amelyek kétszáz kilométer hosszan juttatnának nagy mennyiségű vizet az igazi tengerből a rendkívül sós, lefolyástalan Holt-tengerbe.

Katasztrófa fenyeget

A megbeszélésekbe bevont szakértők szerint a Holt-tenger jelentős mennyiségű vizet veszít jelenleg is, ami környezeti katasztrófát okozhat az egész térség számára. (A híres tó Izrael és Jordánia között húzódik, de Ciszjordánia miatt a Palesztin Hatóság is illetékes az ügyben.)

A tervezett projekt lényege egy kisebb csatorna építése a Vörös-tengerből Jordánia és Izrael között, aztán pedig egy 180 kilométeres csőrendszeren keresztül pumpálnának vizet a tóba.

A mostani bejelentést az illetékesek a Jordániában zajló Világgazdasági Fórumon (WEF) tették meg. A közös sajtótájékoztatón részt vett Raed Abu Saoud, Jordánia vízügyi és öntözési minisztere, Benjamin Ben-Eliezer, Izrael infrastrukturális ügyekért felelős minisztere és a palesztin tervezési tárca vezetője, Ghassan al-Khatib.

Erősíti a békét is

Abu Saoud szerint nemcsak a megértéshez és kooperációhoz vezető egyik fontos lépésnek nevezte a megállapodást, hanem a jordán miniszter úgy vélte: a szerződés erősíti a térség békéjét is, s új horizont nyílt a régió számára. Ben-Eliezer szerint nagy gazdasági ugrást jelent a mostani megállapodás, amelyet más hasonló projektek követnek majd.

Abu Saoud bejelentette: ha elkészül a megvalósíthatósági tanulmány, öt évbe telik majd a projekt kivitelezése. A beruházás második ütemében egy vízerőmű és egy sótalanító üzem is létesül majd itt, hogy elektromos áramot és friss vizet nyerjenek a térség (Izrael, Jordánia és a Palesztin Hatóság) számára.

A beruházás első üteméről Zafer Alem, a Jordán-völgyi Hatóság főtitkára úgy nyilatkozott, hogy az egymilliárd dollárba kerül majd, míg a második fázis hárommilliárdot emészt majd fel.

Csökken a tó vízszintje

Szakértők szerint a Holt-tenger vízszintje mínusz 392 méterről 416 méterre süllyedt, vagyis ennyivel van jelenleg a víztükör a tengerszint alatt. A tó süllyedése egyre riasztóbb méreteket ölt. Alem szerint az állóvízből évente 250-300 millió köbméternyi friss víz veszik el, s a Holt-tenger felszíne is 30 százalékkal csökkent az utóbbi időkben. Abu Saoud szerint évi kétmillió köbméter vízre lenne szükség a tó megmentéséhez. A szakértők szerint a Holt-tengerből 66 milliárd köbméter víz párolgott el az ipari felhasználás miatt.

A most készülő megvalósíthatósági tanulmány ellenőrzése a Világbank feladata, és számos adományozó ország finanszírozza a tervek kidolgozását. Ezen államok képviselői várhatóan július elején találkoznak egy konferencián. A tervek szerint a megvalósuló sólepárló üzemek révén Izrael, Jordánia és a palesztinok számára a következő 50 évben elegendő vizet lehet biztosítani.

National Geographic Online

2005.május.23

Comments are closed.