Forrás: HVG

Amerikai zsidó tüntetők tiltakoztak vasárnap este New Yorkban Ariel Saron gázai kivonulási terve ellen, miközben az izraeli kormányfő beszédet mondott Manhattanban New York-i zsidó vezetők előtt.

A Baruch College épülete előtt mintegy 1500-an tüntettek a Saron-kormány kivonulási terve ellen. Több tiltakozó bejutott az előadóterembe, és hangos közbekiabálással próbálta félbeszakítani a miniszterelnököt. ‘Zsidók nem utasítanak ki zsidókat’ – kiabálta az egyik. Saron megpróbálta folytatni beszédét, de mivel a kiabálás egyre hangosabb lett, kénytelen volt szünetet tartani, amíg a tüntetőket kivezették a teremből. Ezt követően már forró tetszésnyilvánításokban volt része, mert több mint ezerfős hallgatósága túlnyomó többségében a kivonulási terv támogatói közül került ki.

Saron hangsúlyozta: a kivonulás garantálja Izrael államban a zsidó többséget, biztosítja, hogy Izrael ‘zsidó demokrácia’ maradjon. Növeli Izrael biztonságát, és lehetőséget ad a palesztinokkal való politikai rendezésre.

Az izraeli miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: szándékában áll fenntartani az ellenőrzést a ciszjordániai települések felett, és kizárta annak lehetőségét, hogy visszaadják az 1967-es ‘hatnapos háborúban’ megszállt, a palesztinok által követelt területek egészét. Saron elutasította azt a másik alapvető palesztin követelést is, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek Izraelbe.

A Saron-terv értelmében Izrael augusztusban felszámolja mind a 21 gázai övezetbeli zsidó települést, és megszüntet négy, egymástól elszigetelt kis ciszjordániai zsidó kolóniát.

MTI

Comments are closed.