Forrás: Új Élet

Rendkívüli könyvbemutatónak lehettünk tanúi: a Román Kulturális Intézet (RKI) rendezvényén Andrei Oiştenaunak, a Bukaresti Román Irodalmi Múzeum kutatójának Imagológiai tanulmányát ismerhettük meg a szerzô és más jeles személyiségek közreműködésével. Mircea Opriţa, az RKI igazgatója nyitóbeszédében hangsúlyozta: azzal, hogy Románia rövidesen aláírja az EU-csatlakozást, mentalitásbeli változásokra is szükség lesz. Célunk, hogy világ Romániáról alkotott képe megváltozzon.

Reméljük, hogy Romániában is megváltozik a magyarságról alkotott kép. Az igazgató ezt követôen bemutatta a Képzeletbeli Zsidó című tanulmány szerzôjét.

Szabó Gyula, a kolozsvári Kriterion Kiadó igazgatója köszöntôjében kiemelte, hogy Romániában ötven évig, a rendszerváltozásig tabutéma volt a zsidókérdés. Pedig Amerika, Lengyelország és a volt Szovjetunió után itt élt a legtöbb zsidó. Romániában a II. világháborúig egymillió zsidó lakott, és ezáltal jelentôs hatást gyakorolt és fontos örökséget hagyott a román kultúrára. A legutóbbi népszámláláskor 6500 “Mózes-hitű” állampolgárt regisztráltak. Ezen belül 1000 magyar nemzetiségű zsidó vallású ember él szomszédunkban a hivatalos adatok szerint, mondta el a kiadó igazgatója.

Ezután a szerzô arról beszélt, hogy tanulmányában bemutatja: milyen kép él a zsidóságról a román és a kelet-közép európai kultúrákban.

Lazarovits Ernô a Mazsihisz képviseletében reményét fejezte ki, hogy e kultúrtörténeti ritkaságnak számító könyv összekötô kapocs lesz a román és a magyar zsidóság között.

Pelle János történész hozzászólásában kifejtette, hogy a mű a román közvélemény demokratizálódását segíti elô. Az okok feltárása után a kollektív tragédia felelôsségét nem kell bevinni a politikába. 2003 ôszén a román kormány létrehozta a Holokauszt Intézetet. A kutatócsoport tanulmánya Wiesel-jelentés címmel fog megjelenni az Interneten.

Spielmann-Sebestyén Mihály író, a Marosvásárhelyi Teleki-Bolyai Könyvtár vezetôje szerint ez a mű a kisebbség könyve. Bátor, merész írás, amely tabutémákat érint. Freudot idézve: a problémák kibeszélése sokat segít a beteg társadalmon. Azért jó, hogy ez a könyv megjelent, mert a magyar és a román zsidók között ugyanolyan a viszony, mint a magyar és a román emberek között – fejezte be hozzászólását a romániai magyar zsidó író.

Gémesi

Comments are closed.