Forrás: Népszava

Kell-e elnézést kérnie Tamás Gáspár Miklósnak, meg mindenki másnak, akinek a 21-es buszon történt szamurájkardos támadás a rasszizmus elleni megnyilatkozásra adott alkalmat? Nem. Kár, hogy kért. Nem a rendőrség ő, hogy ténybeli pontosság legyen tőle számonkérhető.

És senkitől, aki az esetet militáns fasisztoid banda rasszista támadásaként képzelte el, mert erre bőven van ok: grasszálnak fenyegető fasisztoid alakok a magyar jelenben (is), a tömegközlekedéstől a futballmeccsekig, nem is szólva a sötét múltunkról. Az álláspontját pedig végképp nem kell revideálnia.

Az eset ugyanis másféle nézetek kinyilvánítására is alkalmat ad. Egy antiszemita szomszédom: ‘azt is olvastam a múltkor valahol, hogy nem is voltak hitlerista haláltáborok, illetve ami volt, azt maguk a zsidók csinálták’. Másik, véresen komolyan: ‘persze van rasszista cigány – amiként van antiszemita zsidó is’. (Érdekes, ugye? Magyarországon deviáns ügyek kapcsán 2005-ben egyfajta közbeszédben össze szokás kapcsolni a zsidóságot és a cigányságot. Hát ha valami alávalóság…) Harmadik, viccesen: ‘csak irtsák egymást’. Természetesen mindezen hölgyek-urak sem a tényekről beszéltek.

Más. Szép, becsületes, megnyugtató dolog, hogy szónoklunk, okosan írogatunk, tüntetgetünk. A cigányok azonban különösebben nem lesznek ettől boldogok (ha megsértődik az emelkedettségében önelégült polgár, ha sem). Nem lesz ugyanis ettől több cigány-munkahely, kevesebb cigányozás, vagy a társadalomban nagyobb a fogadókészség. Márpedig amíg nem, addig az ilyesmi szenteltvíz; egy magyar etnikum pedig pusztul, miközben a Nemeslelkű Fehér Ember jól elpolitizálgat. Ne tegye, akitől csak ennyi telik? Jaj, dehogyne! De nagyon sokkal több kellene: ha a közerőből átgondoltan, alaposan a mainál messze többet áldoznánk erre, az nem holmi fennkölt adakozás, hanem felettébb jól jövedelmező gazdasági, sőt nemzetstratégiai befektetés volna. Az ember: a legfőbb, hatalmas erőforrás. Igen rosszul sáfárkodunk vele, ami egyébként magyar hagyomány.

Norman Károly

Comments are closed.