Forrás: Híradó

A megosztottság jelei mutatkoztak vasárnap az izraeli kormányban azt az új javaslatot illetően, hogy esetleg hónapokkal is halasszák el a jelenleg augusztus közepétől tervezett kivonulást a gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó telepről

A Maariv című napilap szerint „magas rangú katonai illetékesek” hat hónapos halasztást javasoltak. „A kitűzött menetrend az egyre erősödő Hamász (szélsőséges palesztin szervezet) kezére játszik, miközben a Gázai övezetből kitelepítendő 8000 izraeli telepes befogadásának feltételei még nem állnak készen” – idézi a lap az illetékeseket.

Ariel Saron viszont cáfolta a kivonulás bármilyen késleltetését. „A halasztásról szóló információk alaptalanok. A kitelepítésre a kitűzött időben, augusztus 16-17-étől kezdve sor kerül” – hangsúlyozta a kormányfő azokhoz az újságírókhoz szólva, akik az őt háromnapos útra New Yorkba vivő repülőgépen kísérik.

A Hamász részt kíván venni a július 17-ére kitűzött palesztin törvényhozási választásokon. A palesztin szervezet e döntése aggodalmat keltett az izraeli vezetőkben azt követően, hogy a szélsőséges szervezet egy sor sikert aratott az utóbbi hónapok folyamán a helyhatósági választásokon.

Zeév Boim helyettes védelmi miniszter ugyanakkor azért támogatja a kivonulás későbbre halasztását, mert a Hamász az utóbbi időben felújította az aknavetős és rakétás támadásokat a gázai övezeti telepek ellen. „Nem lehet tűz alatt kivonulni – mondta. – Ha a terrortámadások folytatódnak, először is katonailag kezelni kell a problémát.”

A kivonulást ellenző Dan Naveh egészségügyi miniszter a jobboldali Likud pártból szintén a halasztást szorgalmazza. „A tűz alatti kivonulást a palesztin közvélemény a kudarc beismerésének tekintené – hangoztatta a közszolgálati rádióban. – Remélem, hogy a kivonulást támogatók meggondolják magukat, amint rájönnek, hogy azzal a Gázai övezet a Hamász teljes ellenőrzése alá kerülne.”

A baloldali, munkapárti Simon Peresz miniszterelnök-helyettes viszont határozottan elveti a halogatást. „Az ilyen késlekedés csak még inkább megnehezítené a dolgokat, és ártana nekünk” – hangsúlyozta. Véleménye szerint „tárgyalni kell a Palesztin Hatósággal és harcolni a Hamász ellen”.

A katonai vezetők egyébként úgy döntöttek, hogy elhalasztják azoknak a fegyvereknek a begyűjtését, amelyeket a telepeseknek kiosztottak a Gázai övezetben és a négy érintett kis észak-ciszjordániai telepen. Mint mondták, azért hozták e döntést, „hogy ne bántsák meg a telepeseket”. A katonák által adott M-16-os gépkarabélyokon kívül a telepesek pisztolyokkal is rendelkeznek.

Comments are closed.