Forrás: Magyar Hírlap

A tervezetet Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja terjesztette be

Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága egyhangúlag elfogadta azt a határozati javaslatot, amely a kommunista uralom alatt elkobzott romániai egyházi ingatlanok igazságos, méltányos és gyors visszaszolgáltatását sürgeti. A román hatóságok szerint Washington nyitott kapukat dönget.

A tervezetet Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja terjesztette be. A dokumentum konkrétan a történelmi magyar egyházakat, a zsidó közösséget és a görög katolikus egyházat nevezi meg.

Romániában vegyes érzésekkel fogadták a határozatot. Nagy Benedek, a vallásügyi államtitkárság restitúciós bizottságának tanácsosa lapunktól értesült a dokumentumról, amely szerinte a legrosszabb pillanatban született meg. A bukaresti kormány éppen most készül kormányzati felelősségvállalással érvényt szerezni a vagyonjogi helyzetet rendező restitúciós törvénytervezetnek, amely azzal is felgyorsítja majd a folyamatot, hogy a javak visszaadását hátráltató hatóságokat megbünteti. Romániát az uniós csatlakozással járó 2007. január 1-jei határidő is rákényszeríti a kérdés megnyugtató rendezésére, a washingtoni határozat tehát megkésett – mondta lapunknak a tanácsos.

Niculescu Tóni, a román külügyminisztérium államtitkára szerint is nyitott kapukat dönget Washington. “A román kormány elvi alapon viszonyul a kérdéshez, az egyházi javakat nem külső nyomásra juttatja vissza, hanem azért, mert az szerves részét képezi programjának” – mondta államtitkár.

A királyhágómelléki református egyházkerület püspöke üdvözölte az amerikai határozatot. Tőkés László úgy érzi, kedvező irányt vehet a visszaszolgáltatás ügye, amit az is jelez, hogy a román kormány beépítette az ingatlanügyi törvények módosítási tervezetébe egyházkerületének javaslatait is.

A nagyváradi római katolikus püspökség általános helynöke, Fodor József óvatos derűlátással fogadta a határozatot. “Sajnos nem lehetünk biztosak abban, hogy képes lesz felgyorsítani a rendkívül lassú, körülményes, bürokratikus restitúciós folyamatot, ám bíznunk kell, hinnünk kell abban, hogy így történik” – mondta.

Bogdán Tibor, Bukarest

Comments are closed.