Forrás: Népszava

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága számos bejelentést kapott a Korán amerikai katonák általi megszentségtelenítéséről, és tájékoztatta ezekről az amerikai hatóságokat is – jelentette be Genfben Vincent Lusser, a szervezet szóvivője. Először a Newsweek hírmagazin adott hírt arról, hogy amerikai katonák lehúzták a WC-n a muzulmán szent könyv egy (más jelentések szerint több) példányát a guantánamói amerikai támaszponton, hogy megcsúfolják az ott fogva tartott muzulmánok vallási érzéseit.

Az amerikai folyóirat hétfőn a washingtoni kormány erőteljes nyomására visszavonta jelentését. A Fehér Ház elítélte a hírmagazint az Egyesült Államok jó hírének beárnyékolásáért.

Tüntetések voltak pénteken Irán-szerte, a mecsetekből kitóduló hívők a hatóságok fölhívásának eleget téve tiltakoztak amerikai katonák állítólagos Korán-gyalázásai ellen. Teheránban a pénteki ima után ezrek kiáltozták, hogy ‘Halál Amerikára!’, ‘Halál Izraelre!’. A tömegben amerikai és izraeli zászlókat égettek el, többen a Koránt lóbálták.

Amerikai és izraeli zászlók festésére biztatta az iraki muszlimokat a pénteki nagyimára Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok, hogy az ima után a mecsetek előtt megtaposhassák a zászlókat, tiltakozásul a Korán vélelmezett meggyalázása miatt. Nedzsefben, a síiták számára szent iraki városban tudósítők látták, hogy a zászlófestés csütörtökön már elkezdődött számos mecset előtt.

MTI-információ

Comments are closed.