Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Ma avatják fel Bibó István köztéri szobrát Budapesten

2005. május 20.

Ma avatják fel Bibó István jogász, történész, politikai gondolkodó szobrát Budapesten, a Széchenyi rakparton; a szoboravatáson köszöntőt mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Göncz Árpád volt államfő.

Bibó István első köztéri szobrát Széri-Varga Géza szobrászművész készítette. A portrészobrot a Markó utca és a Széchenyi rakpart sarkán állítják fel. Az emlékmű elkészítésére 2004 júliusában írt ki pályázatot a Bibó István Köztéri Szobor Bizottság a kezdeményező civil szervezetek nevében.

Bibó Istvánt (1911-1979) a XX. század egyik legnagyobb politikai gondolkodójaként tartják számon. Az 1956-os forradalom alatt, november elején államminiszterként tagja volt Nagy Imre kormányának. Politikai tevékenységéért 1957-ben letartóztatták és életfogytiglani börtönre ítélték. 1963-ban amnesztiával szabadult.

Legfontosabb munkáit 1945-1948 között írta, ide sorolható A kelet-európai kisállamok nyomorúsága című tanulmánya, A magyar demokrácia válsága és a Zsidókérdés Magyarországon 1944 után című műve. A Békés megyei vésztő-mágori népi írók szoborparkjában 2004 augusztusában állítottak szobrot Bibó Istvánnak.

(MTI)

www.mult-kor.hu?article=9854

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.