Forrás: MNO

Gyurcsány Ferenc! Hungarofób lépéseid miatt nem vagy méltó a Bibó-szobor avatására – olvasható Bégány Attila, a Jobbik V. kerületi elnökének közleményében.

A nyílt levél stílusában megfogalmazott nyilatkozat a kormányfő két “lépését” idézi fel. Az egyik a 2004. december 5-i népszavazás:

“Hazugsággal a határon túli magyarság ellen uszítottál. Ha csak ideiglenesen is, de sikerült a határon túli magyarság lelki újraegyesítését, kettős állampolgárságát megakadályoznod.

Bibó István emlékezete: Bibó István világszinvonalú életművének jelentős részét ihlette meg a határon túli magyarok sorsa. Pl. A kelet-európai kisállamok nyomorúsága, A nemzetközi államközösség bénultsága és annak orvosságai. Az nem kétséges, hogy Bibó december 5-én IGEN-nel szavazott volna. Ízléstelen, ahogy odatolakszol a szoboravatáshoz.”

A másik hungarofób lépés Bégány szerint, hogy Gyurcsány a szovjet hadsereget 2005-ben felszabadítónak nevezte.

“Bibó – aki megírta “A zsidókérdés Magyarországon 1944 után” című munkáját nyílván elismerte a szovjet hadsereg részbeni szerepét a budapesti zsidóság felszabadításában és a német hadsereg kiűzésében. Bibó a Nagy Imre kormány tagjaként a szovjet csapatok távozását követelte. “A magyar népet felszólítom, hogy a megszálló hadsereget vagy az általa felállított bábkormányt törvényes felsőségnek ne tekintse”. Te pedig meg sem nevezed és el sem ítéled a 46 éves megszállást. Ízléstelen, ahogy odatolakszol a szoboravatáshoz – olvasható Bégány nyilatkozatában.

Comments are closed.