Forrás: NOL

Munkatársainktól, 2005. május 20. 00:00

Nem vagyok lovag, aki fehér lovon járja a világot, és igyekszik azt jobbá tenni – nyilatkozta nemrégiben Ed Fagan, és aligha van bárki is, aki ebben vitatkozna vele. A feltűnési viszketegségben szenvedő amerikai ügyvéd, aki legutóbb a Hatvany-gyűjtemény kapcsán a magyar államot, illetve annak kulturális intézményeit fenyegette “több milliárd dolláros” perrel, az elmúlt években számos alkalommal szerepelt a világsajtóban – nem mindig előnyös oldalát mutatva.

Fagannak jelentős szerepe volt abban, hogy svájci bankok a 90-es években 1,25 milliárd dollár értékű megállapodást kötöttek a holokauszt azon áldozatainak örököseivel, akik annak idején náluk vezettek számlát. A kárvallottak nevében Fagan írta alá a német vállalatok ötmilliárd dollárnyi kártérítéséről szóló megállapodást. A ceremónia azért csúszott, mert Fagan az utolsó pillanatban is a saját részesedéséről alkudozott, amit megörökített az ABC televízió rajta felejtett mikrofonja.

Fagan az elmúlt években perelte az USA több cégét, mert hasznot húztak a rabszolgaságból, Nelson Mandela korábbi és Tambo Mbeki jelenlegi dél-afrikai elnököt, illetve a pretoriai kormányt, amiért szerinte nehezítették a feketék hátrányos megkülönböztetése miatt indított pert, és a német államot a XX. század elején kiadott aranyfedezetű kötvények miatt, illetve a zsidóktól elkobzott műkincsek kapcsán. Csehországot a temelini atomerőmű elégtelen felelősségbiztosítása miatt fenyegette perrel, és általában mindenhol felbukkan, ahol nagy összegű csoportos kártérítésről lehet szó. A magyar ügy előtti utolsó húzása a francia Accor szállodalánc és az amerikai előrejelző szolgálat beperlése volt a decemberi szökőár osztrák és német áldozatainak javára.

Módszeréhez tartozik, hogy a sajtóban fenyegetőzik, majd peren kívüli egyezséget ajánl. – Undok show-man – nyilatkozta róla a dél-afrikai apartheid áldozatainak kárpótlásáért küzdő Dumisa Ntsebeza. New Yorkban 3,2 millió dolláros kártérítésre kötelezték, mert elhagyta egy ügyfelét – akkor kezdett a holokauszt áldozataival foglalkozni, és az jobban jövedelmezett.

Az ügyvéd irodájához különböző forrásokból megszerzett, eltérő telefonszámokon géphang jelezte, hogy a vonalakat kikapcsolták, és a neki küldött e-mail is kézbesítetlenül jött vissza. Nem véletlenül óvatos: a Hatvany-gyűjtemény kapcsán egy ügyvédet hamis igény benyújtásáért a hatvanas években már börtönre ítéltek Németországban. A Fagan-módszer alátámasztására: az igazságügyi, a kulturális tárca és a Belügyminisztérium sem tud arról, hogy bepereltek volna minket a Hatvany-gyűjtemény kapcsán.

Comments are closed.