Forrás: NOL

– nyilatkozza lapunknak Bohumil Dolezal cseh politológus

Sz. J. P., Pozsonyi tudósítónktól, 2005. május 21. 00:00

A szudétanémetekkel szembeni, makacs cseh álláspontot újra megerősítő demonstrációként értékelem, hogy Prágában szobrot állítottak Edvard Benes volt köztársasági elnöknek – mondta lapunknak Bohumil Dolezal cseh politológus, a cseh-német, illetve a cseh-magyar kapcsolatok elismert szakértője.

Így folytatta: – Ugyanakkor a heves szudétanémet reagálás csak tovább erősíti a cseh politikusoknak azt az eltökéltségét, hogy nem hajlandók a kollektív bűnösség elvére épülő, a világháború után kiadott elnöki rendeletek felülvizsgálatára. Akinek rossz a lelkiismerete, az a legkisebb bírálatra is bátran vagy hisztérikusan reagál. Az előbbi lépéshez legalább akkora kurázsira lenne szükség, mint amilyennel országunkban eddig csak az államalapító Tomás Garrigue Masaryk rendelkezett, aki évtizedekkel ezelőtt élesen bírálat a cseh antiszemitizmust. Jelenlegi utódai ilyesmire képtelenek, ezért maradt az indokolatlanul heves válasz. Ezt a megoldást választotta Jirí Paroubek kormányfő is, aki meglehetősen sistergő hangnemet ütött meg budapesti partnerének, Gyurcsány Ferencnek a mérsékelt felvetésével szemben – fogalmazott a politológus.

Arra a kérdésünkre, hogy ennek ellenére a Benes-dekrétumok ügyében lát-e lehetőséget a cseh, német, továbbá a szlovák és a magyar politikusok párbeszédére, a politológus így felelt: – A közeljövőben aligha közelednek az álláspontok. Még egy, talán két évtized is eltelik, amíg a csehek és a szlovákok rádöbbennek arra, hogy a második világháború utáni tragédiákért valamiképpen meg kell követni a traumák elszenvedőit, vagy legalább az utódjaikat.

A pénteki cseh napilapok csupán néhány soros hírben számolnak be a magyar és a cseh kormányfő pengeváltásáról. Kivéve a baloldali Právót, amely kommentárban elemzi az elmúlt napok eseményeit. – A magyarok júl tudják, hogy Benes egykori honfitársaikat is száműzni akarta Csehszlovákiából, ezért most ők is tiltakoztak – írja Petr Uhl prágai közíró, egykori másként gondolkodó. A továbbiakban (már csak a német-cseh viszony várható alakulását elemezve) azt szorgalmazza, hogy a demokratikusan gondolkodó németek és csehek találjanak kiutat a jelenlegi feszült helyzetből. – Első lépésként a cseheknek kellene elismerniük és legalább jelképesen kárpótolniuk azokat, akik valóban szudétanémet antifasiszták voltak, és akiket mégis súlyos megkülönböztetések értek. Vladimír Spidla és Stanislav Gross készülődött ilyen gesztusra, amelynek kinyilvánítására a Paroubek-kabinetnek már csak egy éve van – mutatott rá a szerző.

– Nincs miért magyarázkodnunk a Benes-szobor felállítása miatt, mert a cseh politikus demokratikusan megválasztott államfő volt. Az alkotást polgári kezdeményezésre állították fel, és az ilyen akciókba a cseh hatóságok semmiképpen sem avatkoznak be – felelte Vít Kolár, a prágai külügyminisztérium szóvivője arra a kérdésre, vajon válaszolnak-e, és mit Somogyi Ferenc magyar külügyminiszter levelére, amelyet prágai kollégájának, Cyril Svobodának küldött.

Comments are closed.