Forrás: Metazin

Egy amerikai katolikus teológus szerint a szekuláris Európa válságban van. A zsidó-keresztény gyökerek megtagadása a demokrácia bukásához vezet. Csak XVI. Benedek tanítását követve kerülhetjük el a bajt.

George Weigel, vezető amerikai katolikus teológus, II. János Pál életrajzának szerzője azt állítja, hogy Európa válságban van. Ilyesmit gyakran hallunk manapság, de Weigel nem az európai gazdaságok és jóléti rendszerek ingatag helyzetére gondol.

“Európa népessége gyorsabban fogy, mint a 14. századi pestisjárványok óta bármikor” – írja. – A népességcsökkenés elsősorban spirituális okokra vezethető vissza, “arra, hogy az európaiak hátat fordítottak a bibliai tanításnak”.  Még az uniós alkotmányból is száműzték a keresztény gyökerekre tett utalást.

Az európaiak az élvhajhászatnak szentelik életüket. A meddő élvezetek azonban népességcsökkenéssel járnak. Így egyre több bevándorló érkezhet Európába – “moszlimok, akiknek egy része radikalizálódik”.

Zsidó-keresztény hagyományok nélkül nincs demokrácia, nincsenek emberi jogok, nincs szabadság, véli Weigel, aki korábban a 20. századi világégéseket, a náci és kommunista  totalitarizmusokat “a pogányság és a technika frigyéből” született ivadéknak nevezte.

“Ha Európa megtagadja keresztény gyökereit, akkor az eredmény elborzaszt majd mindenkit, aki elkötelezett a tisztesség, az emberi jogok és a demokrácia mellett.”

Az emberi jogok és a demokrácia védelméért folytatott harcban Weigel szerint a keresztények legfontosabb fegyvere az eutanázia és az abortusz kérlelhetetlen elutasítása.

Weigel szerint csak a “progresszív katolicizmussal” leszámoló XVI. Benedek “dinamikus ortodox vállalkozása” segíthet Európának felülkerekedni a válságon.

Valóban veszély fenyegeti a szekuláris Európát.

____________________

A Metazin: Lapok lapja, szemlék szemléje (elérhető http://metazin.hu) folyamatosan frissülő válogatást kínál a világhálón található tartalmakból, főként újságok vélemény- és tárcarovatából, hetilapok és folyóiratok cikkeiből. A Metazin honlapján található szemlékben elhelyezett linkek (hypertext hivatkozások) lehetővé teszik, hogy a látogató elmélyedjen a szemlézett tartalmakban.

Comments are closed.