Forrás: HETEK

HETEK – Országos Közéleti Hetilap | IX. ÉVFOLYAM, 20. SZÁM | 2005. MÁJUS 20.

Munkatársunktól

Nekünk mindegy, hogy milyen motivációból tették

Semmi bizonyíték

Dr. Tóth Gábor tábornok, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese:

A Moszkva téri tüntetésen a provokátort azonnal őrizetbe vették. A roma fiú merénylői nincsenek meg Fotó: MTI

– A múlt héthez képest mennyivel tudnak többet?

– Nem mondhatok mást, mint amit Friderikusz úrnak is elmondtam. Most sincs birtokunkban olyan bizonyíték, amely arra engedne következtetni, hogy a bűncselekmény mögött rasszizmus húzódna meg. De ne értse félre, ez nem azt jelenti, hogy kizárnánk ennek a lehetőségét. Nem tudjuk még, hogy mit hoz a jövő, s azt sem tudjuk, hogy az elkövető fejében mi játszódhatott le, tehát hogy mi motiválta őt. Nincs arra vonatkozó tanúvallomásunk, hogy az elkövető bárkinek is mondott volna valamilyen jelzőt a sértett roma származására vonatkozóan. Innentől kezdve minden más csak feltételezés.

– Tábornok úr, tíz emberből tíz számára az eddigi tények ismeretéből az következik, hogy itt bizony rasszista indíttatású bűncselekmény történt. És a tíz ember közé beleértem a miniszterelnök urat is. Akkor a rendőröknél – akik szakemberek – miért mondja tízből tíz, hogy nem lát rasszizmusra utaló motívumot? Mitől e hatalmas különbség? Ennyire rosszul látjuk a dolgokat?

– Tudja, az állampolgárok és köztünk az a nagy különbség, hogy ezt az eljárást mi folytatjuk le, és nekünk az a feladatunk és kötelességünk, hogy csak ellenőrzött tényeken alapuló tájékoztatást adjunk. Csak akkor mondhatom, hogy ez a bűncselekmény etnikai indíttatású volt, ha erre van bármilyen bizonyítékom.

– Mit tartanak önök ebben az ügyben bizonyítéknak? Azt, ha szúrás előtt kijelenti az elkövető, hogy azért szúrt, mert a másik roma vagy zsidó. Tábornok úr, a buszon ez a fiú volt az egyetlen roma, mindenki más fehér volt. Ez sem jelent semmit? A buszon mindenki nézte őket, amikor felszálltak, miért nem egy fehér fiúba szúrta a kardját?

– Ön nekem minden kétséget kizáróan be tudja bizonyítani, hogy ha ez a fiú nem roma, akkor ez a bűncselekmény nem történik meg?

– Nem, nem tudom bebizonyítani. Az elkövetők tipikus, jellegzetes ruházata, mondhatnám jelmeze, élükön a fehér cipőfűzővel, sem mond önöknek semmit? Hiszen nagyon sokszor egy ember öltözékének a stílusa, viselkedése hangosan árulkodik az illető gondolkodásáról, hovatartozásáról.

– Nyomozásunknak pontosan az az egyik fő vonala, hogy megvizsgáljuk azokat a militáns szemléletű szervezeteket és csoportosulásokat, akik hasonló ruhákat hordanak. Pontosan azért tesszük ezt, mert mi is azt gondoljuk, hogy lehet valami e mögött.

– Milyen tények, történések, jelek kellenek ahhoz, hogy önök egyszer kimondják: igen, ez vagy az a bűncselekmény rasszista indíttatású volt?

– Uram, ne haragudjon, de elmegyünk a történet lényege mellett. Nem arról szól a dolog, amiről maguk és a politikusok egy hete beszélnek. Az én szememben történt egy nagyon súlyos bűncselekmény: keresztül szúrtak a buszon egy tizenöt éves fiatalembert. Nekem és nekünk teljesen mindegy, hogy ezt milyen motivációból tették. Abból-e, amit ön mond, egy másikból vagy egy harmadikból. Az a mi dolgunk, és egy a lényeg, hogy találjuk meg az elkövetőt, fogjuk meg, és adjuk át az igazságszolgáltatásnak.

– Tábornok úr, lehet, hogy az ilyen vélekedések miatt érzi a közvélemény azt, mintha önök az ilyen jellegű bűnözők tetteit takargatnák, eltussolnák vagy legalábbis kisebbítenék.

– Számtalan esetben sejtjük, érezzük, sőt tudjuk, hogy ki az elkövető. Nemcsak ilyen esetekben, de például egy gyilkosságnál is. De ez mégis kevés, és csak egy-két hónap múlva jutunk el oda, hogy ezt a valakit őrizetbe vegyük és behozzuk, mert az ehhez szükséges jogosítványaink kevesek. A másik: magánemberként lehetnek megérzéseim és feltételezéseim, de a BRFK egyik vezető rendőrtisztjeként nem. Éppen hogy a megérzésünk az, ami nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy valami faji dolog mégis csak lehet a bűncselekmény mögött, ezért ellenőrizzük ezeket a militáns szervezeteket. Pont ezért. Mi másért tennénk?

– Ne haragudjon, egy tizenöt éves kamaszról van szó. Nem szólt be nekik, nem provokálta őket, nem lopott tőlük, nem ütötte meg őket. Akkor mégis mi lehet a karddöfés hátterében? Szerelmi háromszög? Bandaháború? Gazdasági vagy maffialeszámolás?

– Sajnos az erőszak Magyarországon, de másutt is egyre durvább bűncselekményekhez vezet. Az utcán és a közlekedési eszközökön nagyon gyakran fordul elő a “Na mit nézel?” indíttatású bűncselekmény. Lehet, hogy hozzájárult még a fiú a bőrszíne is. Lehet, de ezt bizonyítani ma még nem tudom. Úgy zajlik a nyomozás, hogy fölállítunk több hipotézist: ilyet, olyat és amolyat. És képzelje el, benne van ez is a pakliban. De tényeim erről nincsenek.

– Pár évvel ezelőtt a Felvonulási téren két gimnazista brahiból lefűrészelte Mária Regnum keresztjét. Ezután a gyerekeket meghurcolták, és sokan azonnal egyházgyalázásról beszéltek. Ott nem folyt vér, nem öltek meg senkit, nem bántottak senkit, sőt a szülők és a gyerekek is bocsánatot kértek, és kártérítést fizettek. Mondja, ott hogyan tudták azonnal megállapítani a “bűncselekmény” ideológiai indíttatását? Ha ott igen, itt miért nem?

– Ezzel a problémával a bíróság is küzdeni fog.

Együttérzés és felháborodás

Vasárnap délután a Moszkva tér és a János kórház körül több demonstrációt is tartottak a tizenöt éves roma fiú, Patai Józsi brutális támadása és a náci, rasszista eszmék és megnyilvánulások terjedése ellen. Beszédet mondott többek között Tamás Gáspár Miklós, Horváth Aladár, valamint a sértett szülei, családtagjai.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke: Drága barátaim! A múlt vasárnap Budapesten egy hatfős újnyilas horda vérrel igyekezett visszaszerezni a Berlinben megtépázott náci becsületet: karddal szúrták keresztül Józsit, a tizenöt éves cigányfiút. Elég! Nem engedünk a barbár eszméknek és a barbár erőszaknak. Nem engedjük, hogy a történelem megismételje önmagát, és azért gyilkoljanak bennünket, mert annak születtünk, aminek, romának, embernek. Nyugalmat, békét akarunk. És a jogtisztelő, becsületes közösség nevében követeljük a tettesek kézre kerítését, mert mind a mai napig nem kerültek elő. A buszon történt támadáshoz nem kell kommentár. Az unió fejlettebb országaiban is erősödik az antiszemitizmus, a rasszizmus, az idegenellenesség. De ott nem tekintik gyermeki csínytevésnek ezeket a barbár bűncselekményeket. És még valami. Ha az emberek az újfasizmus megnyilvánulásai ellen utcára vonulnak tiltakozni, akkor a demokratikus államok első számú vezetői állnak demonstrációjuk élén. Alakítsuk át együtt olyanná ezt az országot, hogy tisztességes barna bőrű állampolgárai is szabadon élhessenek és dolgozhassanak benne. József testvérünknek mindannyiunk nevében mielőbbi felépülést kívánok, és békés, biztonságos, emelkedő Magyarországot.

Németh Sándor a Hit Gyülekezete vezető lelkésze a Rádió C kérdésére, hogy miért tartotta fontosnak a tüntetésen való részvételt, elmondta: Ez az ügy mindenkit érint. Érthetetlen, hogy valakit faji hovatartozása, bőrszíne miatt atrocitás érhet ma Budapesten. Úgy gondolom, hogy minden normális embernek ki kell fejeznie az erkölcsi felháborodását, hogy ne történhessen meg Magyarországon az, hogy fényes nappal szinte kivégeznek egy fiatal fiút. Fontos tudatosítani minden ember számára, hogy ez a magyar társadalomban elfogadhatatlan.

Fontosnak tartom azt is, hogy a mindenkori áldozatoknak kifejezzük együttérzésünket. A szolidaritás alapdolog egy országban, és a különböző világnézetű emberek között is működnie kell. Ez tudja megtartani a társadalmat is, a nemzetet is a jövő számára.

Copyright Š HETEK. Minden jog fenntartva.

Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] Internet szolgáltatónk a TisztaNet

Hirdetési tarifatáblázat a Hetek nyomtatott változatához

Comments are closed.