Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 19. 12:00

Kertész Imre orosz nyelvű esszékötetéről közölt recenziót a Nyezaviszimaja Gazeta, kiemelve, hogy a Nobel-díjas író pusztaságot látott a kommunizmus összeomlása utáni Kelet-Európában is.

Kertész katasztrófa-fogalmába nemcsak a holokauszt tartozik, bár az a tetőzése, de a ‘második nagy európai totalitárius birodalom’, a szocialista világrendszer összeomlása is – jegyezte meg Balla Olga ‘A száműzött nyelv’ (Jazik v izgnanyii) című esszékötetet ismertetve a liberális orosz lap csütörtöki számában.

A posztszocialista világ Kelet-Európában éltető értékek nélküli pusztasággá változott. A ‘kivívott’ szabadság, amiért a szocialista tábor barakkjainak egykori foglyai jóformán semmit sem tettek, győzelem helyett újabb vereséggé vált. A ‘győztesek’ nem tudják, mihez kezdjenek magukkal – ecsetelte a recenzor az író felfogását.

– Kertész a holokausztban az utóbbi évszázadok európai kultúrájának legteljesebb megnyilvánulását, valamiféle végső határáig való elvitelét gyanítja: törvényszerűséget lát benne, nem pedig a történelem gépezetének tragikus defektjét – fejtegette a recenzió szerzője, aki szerint Kertésznél a nyelv is inkább a megosztás, semmint a közeledés eszköze.

A katasztrófa utáni világban az egyetlen realitás: én magam, a magam élete, ez a törékeny, határozatlan időre kapott ajándék, amelyet idegen, számomra ismeretlen erők adományoztak – idézte Kertészt az orosz lap cikke. (MTI)

Comments are closed.