Forrás: Népszava

Negyvennél több rakétát lőttek ki az elmúlt 24 órában a szélsőséges Hamász emberei a gázai zsidó településekre és katonai állásokra. Az izraeli hadsereg tüzet nyitott a palesztinok felé és január óta először a légierőt is bevetette. Mindkét fél megtorlásnak nevezi akcióit; mind az izraeli szóvivők, mind a Hamász vezetői azt állítják, hogy nem érdekeltek a további eszkalációban – az események mintha mégis ördögi körben keringenének.

Az izraeli hadsereg állítása szerint Raffah közelében egy Hamász-aktivista halálát ‘munkabaleset’ okozta: felrobbant a testére erősített robbanóanyag. A Hamász viszont az izraelieket okolja embere haláláért, amelyet ‘nem hagyhatott megtorlatlanul’, ezért lőtt ki rakétákat a zsidó településekre. Saul Mofaz védelmi miniszter utasította a hadsereget, hogy ezentúl toroljon meg minden rakétatámadást. Egyszesmind izraeli katonai és politikai körök kijelentették, hogy az augusztusi kivonulásig Izrael nem tervez Gázában nagyobb katonai akciót.

A mostani feszültség a palesztin belső ellentétek következménye: a Hamász akciója valójában a Palesztin Hatóság és annak vezető ereje, a Fatah ellen irányult – miután a Választási Bizottság semmissé nyilvánította a helyhatósági választások eredményét néhány raffahi körzetben, ahol a Hamász győzött. Akciójával a Hamász a Palesztin Hatóságot és személyesen Mahmúd Abbász elnököt akarja zavarba hozni.

Az izraeli kormány egy heti haladékot adott a gázai telepeseknek, hogy egyezzenek bele településeik felszámolásába. Ha ezt nem teszik meg, a kormány nem szavatolja, hogy Izrael eredeti területén egy új, közös településen folytathatják életüket. Eddig 450 család – a gázai telepesek mintegy 25 százaléka – nyilvánította ki hajlandóságát, hogy áttelepül Izrael területére.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.