Forrás: Emih

      “Szívemből beszélek majd, és remélem mondandóm eljut a szívetekbe.”- e szavakkal indította Esther Jungreis rebbecen az előadását. Az EMIH Károly-körúti központjában kései könyvbemutatónak adott otthont.

Az Elhívatott Élet a zsidó könyvnapokra a Vince kiadó gondozásában már tavaly megjelent. A szerzőnek azonban megtisztelő szerep jutott Bush elnök oldalán, annak kampányában. Így akkor le kellett mondania budapesti útjáról.

       

       Esther Jungreis a dél-afrikai és angol csoportot vezette az Életmenetben Auschwitzba és Birkenau-ba.  Onnan érkezett Budapestre, hogy élményeit megossza velünk. Az általa New York-ban elindított és vezetett Hineni mozgalom ezreket vezetett vissza a Tórához és ezzel zsidó gyökereikhez. Tapasztalataira Magyarországon is nagy szükség lehet, hiszen az itteni zsidóság túlnyomó többsége ma szintén zsidó identitása és gyökerei után kutat. A rebbecen sosem járt magyar nyelvű iskolába, néha nem ejtette ki helyesen a szavakat, időnként nem találta a megfelelő kifejezést. Ám ez senkit sem zavart, mert szívből beszélt és szavait a hallgatóság meghatottan hallgatta.  

       Auschwitz-ból, Birkenau-ból érkezett hozzánk, ahol – elmondása szerint – állandóan esik az eső. A nádudvari rabbi nagyapja, Israel Tórával és unokájával karjában ment a halálba. A szent lelkeket és a betűket a tűz nem hamvaszthatta el. Az Égbe szálltak és azóta is sírnak. Emiatt esik állandóan az eső Auschwitzban. “Ám legyőztük a gonoszt, mert élünk és itt vagyunk.”- hallhattuk többször is Esthertől. Hineni. A zsidó nép él. A rebbecen nemcsak az iskolájában tanít, de a Tóra óráit a televízió képernyőjén keresztül több ezren nézik és hallgatják. Nem csoda hát, ha G. W. Bush amerikai elnök is felkérte, hogy a Jad Vasémben új Holocaust Múzeum megnyitóján az elnököt képviselje. Külön megtiszteltetés érte, mert az elnök külön repülőgépén utazhatott Jeruzsálembe. Azóta félretéve a haragot a szívében járt Németországban is.  

     A rebbecen a 85 rabbit számláló Jungreis dinasztia leszármazottjaként Szegeden látta meg a napvilágot. Édesapja Szeged főrabbijaként szolgált. A férje is, Esther unokatestvére is rabbi volt. A rebbecen elmondása szerint mindketten jelentős szerepet játszottak az amerikai zsidóságnak a Tórához való visszavezetésében. Ez a ma élők feladata is, hogy a Tórával utat mutassunk, s ezt a célt szolgálta a könyv is, amelynek kései, de el nem késett bemutatóján részt vehettünk.

B.L.

 

 

 

Comments are closed.