Forrás: Origo

A Hamász fegyveres palesztin szervezet továbbra is tartja magát a nem hivatalos tűzszünethez, annak ellenére, hogy az elmúlt két napon a gázai övezetben több erőszakos cselekmény is történt.

A szélsőséges csoport egyik vezetője csütörtökön Gázában közölte a sajtóval, hogy “a Hamász elkötelezte magát a nyugalom mellett, de ez az izrael támadásoktól függ”. Ha megismétlődnek, válaszolni fogunk, ha leállnak, mi is leállunk – mondta Mahmúd az-Zahar.

A nap folyamán korábban Saul Mofaz izrael védelmi miniszter utasította a hadsereget, hogy “minden lehetséges eszköz felhasználásával” mérjen csapásokat azokra a palesztin fegyveresekre, akik aknagránátokat és rakétákat lőnek ki a Gázai övezet zsidó telepeire és a határ menti izraeli településekre.

Mofaz az izraeli biztonsági szolgálatok főnökeivel és magas rangú katonákkal tartott tanácskozáson döntött a megtorló intézkedésekről. Hangsúlyozta, hogy a Hamász fegyveres palesztin szervezet felelős az erőszak újabb fellobbanásáért. A szigorúbb fellépés indoklásául kijelentette, hogy a palesztin rendőrség nem teljesíti kötelességét, nem fékezi meg a fegyveres támadókat.

Intézkedése válasz arra, hogy palesztin fegyveresek számos aknavetős és rakétatámadást intéztek az utóbbi két nap folyamán gázai övezeti zsidó telepek és határ menti izraeli települések ellen. A szerdai napon zajlottak le a legsúlyosabb harcok azóta, hogy a felek februárban tűzszünetet hirdettek. Izrael hónapok óta először mért rakétacsapást a palesztin fegyveres támadások feltételezett elkövetőire. Harci helikopterről kilőtt rakétával megölte a Hamász egy tagját, válaszul a zsidó telepek ellen intézett aknavetős támadásokra.

Mofaz most szabadabb kezet adott arra a hadseregnek, hogy elrettentse a palesztin fegyvereseket újabb támadásaiktól, fellazítva azt a szigorú tilalmat, amely a tűzszünet kihirdetése óta kötötte a hadsereget. (A katonák eddig semmiképpen sem használhattak fegyvert felsőbb parancs nélkül.) Mint biztonsági források közölték, az új szabályok keményebb akciókra jogosítják fel a hadsereget, köztük légi csapásokra is. Az izraeli védelmi miniszter azt is el akarja érni mindezzel, hogy a Palesztin Hatóság kénytelen legyen megzabolázni a Hamász harcos iszlám csoportot.

Az izraeli katonai rádió Ariel Saron kormányfő hivatalára hivatkozva azt is lehetőségként említette, hogy az izraeli hadsereg újra megszállja a Gázai övezet azon szektorait, amelyekből – az izraeli hadsereg szóvivője szerint – 38 aknagránátot és három Kasszám rakétát lőttek ki szerda este óta.

“Támadóbban kell fellépnünk, mint mostanáig tettük” – mondta az izraeli közszolgálati rádióban Zeév Boim, a védelmi miniszter helyettese. A miniszterhelyettes szerint az erőszak kiszélesedése megakadályozhatja, hogy Izrael a terveknek megfelelően augusztusban kivonja a Gázai övezetből a zsidó telepeseket és még ott állomásozó katonáit. “Elképzelhetetlen, hogy kiürítjük a telepeket, miközben lőnek ránk” – mondta.

(MTI)

Comments are closed.