Forrás: NOL

MTI, 2005. május 19. 00:00

– Nem vallotta be a háborús bűn elkövetésével vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) ausztráliai bevándorlásakor 1950-ben, hogy a németekkel szövetséges magyar hadseregben szolgált – írta szerdán a The Australian című ausztrál napilap.

A lap birtokába került dokumentum szerint Zentai sofőrként tüntette fel magát azon az okmányon, amit menekültként a nemzetközi menekültszervezettől kapott. Az okmány birtokában családjával együtt beléphetett Ausztráliába. A beutazási jogot az ausztrál migrációs hivatal hagyta jóvá, 1950. február 3-án az olaszországi Nápolyban. Megérkezésekor Zentai a mezőgazdasági segédmunkás foglalkozást írta rá utazási igazolványára, vagyis ismét nem tett említést magyar katonai szolgálatáról.

Zentai a magyar hadsereg fogatoltvonat-tanosztályánál szolgált sofőrként – írta a The Australian a háborús bűn elkövetésével, Balázs Péter 19 éves zsidó fiú 1944 novemberében történt meggyilkolásával vádolt férfiról. A menekültügyi program szabályai szerint nem kaphatott volna belépési engedélyt az, aki korábban a szövetségesekhez tartozó Ausztráliával ellenséges ország hadseregében szolgált.

Zentai 1957-ben állampolgárságért folyamodott, és emiatt az igazságügy-minisztérium rutinvizsgálat alá vetette. A bevándorlási hivatal egy bizalmas emlékeztetőben azt írta Zentairól, hogy nem talált semmilyen kifogásolnivalót a kérelmező személyében. Az újabb nyomozás a Zentai-ügyben tavaly szeptemberben kezdődött, amikor Balázs Péter bátyja, Ádám a család birtokában lévő dokumentumok alapján értesítette a Simon Wiesenthal központot.

Comments are closed.