Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 18. 17:45

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter szerdán Düsseldorfban az iráni atomprogram lezárását sürgette, valamint azt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa foglalkozzon a kérdéssel.

Salom Düsseldorfban német kollégájával, Joschka Fischerrel tárgyalt, németországi látogatása a (nyugat-)német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulójához kapcsolódik. A hónap végén Móse Kacáv izraeli elnök is Németországba látogat, s Ezer Weizman után ő lesz a második izraeli államfú, aki beszédet mond a német képviselők előtt a Bundestagban.

Az izraeli diplomácia vezetője Düsseldorfban sürgette, hogy a nemzetek közössége gyorsan cselekedjen, mielőtt az iráni atomprogram veszélyessé válna a világ biztonságára nézve. Salom azt állította, hogy Irán mindig is törekedett atombomba birtoklására, s nem sok választja el attól, hogy képes legyen előállítani ilyen fegyvert.

Salom az iráni atomprogram körüli vita diplomáciai megoldását sürgette.

Az izraeli külügyminiszter ezen kívül felszólította az európai államokat, hogy az iráni támogatást élvező, Libanonban működő siíta fegyveres szervezetet, a Hezbollahot vegyék fel a terrorista szervezetek listájára. Salom szerint a Hezbollah el akarja pusztítani Izraelt, s ha már Európa a Hamászt terrorista szervezetnek nyilvánította, tegye meg a következő lépést is.

(MTI)

Comments are closed.