Forrás: Népszava

Globuszunk Nobel-díjasai közül ezúttal 29 tudós és több tucat jeles személyiség jött össze a jordániai Petrában, hogy megvitassa az emberiség négy legfontosabb problémáját: a terrorizmus és a háború, a gazdasági fejlődés és a szegénység, az egészségügy és a környezetvédelem, valamint az oktatás és a média kapcsolatát. Az érdeklődést jól mutatja, hogy a tudományos élet nagyságain kívűl II.

Abdalláh, Jordánia királyának és a Nobel-békedíjas Elie Wiesel holokauszt-túlélőnek – aki létrehozta az Alapítvány az Emberiségért szervezetet – a meghívását Bill Clinton, amerikai exelnök és Richard Gere hollywoodi szinész is elfogadta. A grémium a kétnapos eszmecserét zárt ajtók mögött, négy munkacsoportban folytatja.

Baj van a civilizációval. Baj van az emberiséggel. A gondok nagyságát mi sem mutatja jobban, mint hogy a Nobel-díjasok első, 1988-as párizsi találkozója után most újra a közös gondolkodás fontossága mellett döntöttek a világ élcsapatához tartozó civil személyiségek. Ezúttal a jordániai Petrába, közelebbről a nabateus arab beduinok kétezer éves, sziklába vájt romvárosába szólt az invitálás.A világot nyomasztó problémákra munkacsoportokban olyan személyiségek keresik a megoldást, mint például a dalai láma, Izrael miniszterelnök-helyettese, Simon Peresz, az észak-írországi protestáns vezető, David Trimble vagy mint Wole Soyinka dél-afrikai illetve V.S.Naipaul trinidadi születésű brit író.

A szerdai megnyitóbeszédet tartó jordán király, II.Abdalláh kifejtette: a világ válaszút elé érkezett. Vagy nyitott, széles távlatokat kínáló világ felé haladunk, vagy örökös válságokkal és eltékozolt lehetőségekkel tarkított lesz a világunk. Utalt például arra a tényre, hogy a Közel-Kelet lakosságának több mint fele olyan 18 évesnél fiatalabb ifjú ember, akinek fogalma sincs arról: milyen lehet nyugodt körülmények között, konfliktusoktól mentes világban élni. A király felhívta a figyelmet a gazdagok és a szegények között tátongó és egyre mélyülő szakadékra, ami szerinte azért is baj, mert ‘a fiatalok lesznek a holnap polgárai, a holnap Nobel-díjasai’. Majd arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy ötleteikkel hozzá tudnak járulni egy ‘toleráns, békés, igazságos és együttműködő világ kialakításához’. Elie Wiesel hasonlata szerint az emberiség egy szakadék felé rohanó vonaton utazik,ám ezt a vonatot talán ma még meg lehet állítani, ‘nehogy a múltunk legyen gyermekeink jövője’ – szögezte le.

A politikai megkötöttségektől mentes tanácskozáson születő javaslatokat egyébként a Holt-tenger partján, pénteken kezdődő és három napig tartó Világgazdasági Fórum befolyásos üzletemberei és politikusai elé terjesztik.

Szabó Iréne

Comments are closed.