Forrás: NOL

Az izraeli diplomatafeleségek háborújának egyik frontja Budapesten húzódik

Horváth Gábor, Washingtoni tudósítónktól, 2005. május 19. 00:00

Gyerekek találkozhattak Madonnával tavaly szeptemberben Izraelben, ez nem sikerült a külügyminiszter feleségénekKép: AFP – Heidi Levine Izrael állam washingtoni nagykövetének az állásába kerülhet, hogy nem tudta összehozni főnöke feleségét Madonnával. A finoman szólva zaklatott múltú énekesnő az utóbbi években a zsidó vallás iránt kezdett érdeklődni.

Madonna szeptemberben Izraelben járt, és Szilvan Salom külügyminiszter Judy nevű neje, aki Izraelben ismert médiaszemélyiség, szeretett volna személyesen találkozni, illetve fényképezkedni vele. Danny Ajalon nagykövetnek a feladattal megbízott fiatal titkára azonban nem tudta elintézni, hogy a híresség időt szakítson a csevegésre.

Salom azonnal ki akarta rúgatni a titkárt, akit a nagykövet a védelmébe vett. A miniszter végül elintézte, hogy ne hoszszabbítsák meg a 24 éves fiatalember lejáró szerződését, és frontális támadást indított a nagykövet elmozdítása érdekében. A háttérben azonban korábbi ellentétek állnak: Ajalon Saron kormányfő személyes kinevezettjének számít. Bár a külügyminiszter mindenképpen meneszteni akarja Ajalont, a kormányfő kiáll volt tanácsadója mellett.

A nagykövet a New York Post című bulvárlap beszámolója szerint a végsőkig harcolni akar posztjáért. Hazugságvizsgálatnak kívánja alávetni, és állítólag titokban készült hangfelvételekkel is bizonyítani tudja, hogy a miniszter és felesége jelenetet rendezett a washingtoni nagykövetségen. A miniszter környezete szerint viszont Ajalon maga a megtestesült „középszer”, felesége, Anne pedig rosszul bánt férje beosztottjaival, és a Madonna-botrány csak az ezek miatt elrendelt vizsgálat eltussolására került elő.

A két család között annyira megromlott a viszony, hogy Salom többé nem hajlandó szóba állni Ajalonnal. A konfliktust az izraeli sajtó „a feleségek háborújaként” emlegeti, és a jelek szerint ennek egyik mellékfrontja a David Admon budapesti nagykövet és felesége elleni támadás: a diplomata washingtoni kollégájával ellentétben a külügyminiszterhez áll közel. A knesszet védelmi és külügyi bizottsága a jövő héten tervezi a külügyminiszter meghallgatását.

Ajalon nagykövet rendkívül sikeresnek számít az állomáshelyén. Azon kevés washingtoni nagykövet egyike, aki bármikor felhívhatja Condoleezza Rice-ot – és akinek kapcsolják is az amerikai külügyminisztert. Saron külügyminiszterét megkerülve, a nagyköveten keresztül, közvetlenül tart kapcsolatot George W. Bush amerikai elnökkel. Salom külügyminiszter maga is nagyra törő terveket dédelget, pályázik a Likud párt elnöki címére. Saron a kivonulás miatt nehéz napokat él át, és Salom a jelek szerint elérkezettnek látta az időt egy „diplomáciai” offenzívára.

Comments are closed.