Forrás: Metazin

Közeledik a francia népszavazás az európai alkotmányról. Az EU egyik főhivatalnoka a nemmel szavazókat a nácikhoz hasonlította, és a holokausztot emlegette. Mások szerint még jót is tehet az európai egységnek az új alaptörvény elvetése.

Közeledik a francia népszavazás. Az EU Alkotmány ellenzőinek és támogatóinak tábora közel ugyanakkora. Mi lesz, ha a franciák nemmel szavaznak?

Margot Wallström, az EU kommunikációs biztosa az európai alkotmány ellenzőit a nácikhoz hasonlította. A Győzelem Napján egy volt koncentrációs táborban tartott beszédében állítólag párhuzamot vont az alkotmány elutasítása és a nemzetiszocialisták törekvései között. Az elutasítás a “nemzeti büszkeség és kapzsiság, a javakért és a hatalomért folyó nemzetközi verseny” erősödését jelzi – idézi Walström szavait a Telegraph -, márpedig ez vezetett a holokauszthoz annak idején.

De nem mindenki ilyen pesszimista. A neves közgazdász-publicista John Kay szerint például egyenesen  erősítené az egységes Európa eszméjét, ha Franciaországban a nem szavazatok kerülnének többségbe.

“A nemmel szavazók az alkotmányra, nem pedig Európára mondanak nemet” – írja a Financial Timesban. – A franciák nem euroszkeptikusok, csak éppen az alkotmányban foglalt reformokkal nem értenek egyet. Az alkotmány jelenlegi formájában nem igazi alaptörvény, hanem csak az Unió rugalmasabb működését elősegítő reformok összetákolt gyűjteménye.

“Ha magunk mögött tudhatnánk azt a felfogást – írja -, hogy a nagy európai terv támogatása abban áll, hogy minden egyes európai kezdeményezést támogatni kell, ez nem a nagy terv kudarcának, hanem épp érettségének a jele lenne.”

____________________

A Metazin: Lapok lapja, szemlék szemléje (elérhető http://metazin.hu) folyamatosan frissülő válogatást kínál a világhálón található tartalmakból, főként újságok vélemény- és tárcarovatából, hetilapok és folyóiratok cikkeiből. A Metazin honlapján található szemlékben elhelyezett linkek (hypertext hivatkozások) lehetővé teszik, hogy a látogató elmélyedjen a szemlézett tartalmakban.

Comments are closed.