Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 18. 19:42

Eltűnt a palesztin tájékoztatási minisztérium honlapjáról szerda délutánra a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című, XIX. századi antiszemita koholmány. Az írás eltávolítását a zsidóság elleni előítéletekkel és bűncselekményekkel foglalkozó Rágalmazás Elleni Liga (ADL) amerikai zsidó szervezet követelte a Palesztin Hatóságtól.

A szerzemény 47 oldalas arab nyelvű fordítása a palesztin minisztérium honlapjának a cionizmus történetét bemutató részében szerepelt.

Az ADL jeruzsálemi irodájának társigazgatója üdvözölte az álmű eltüntetését a palesztin minisztériumi honlapról, megjegyezve, sajnálatos, hogy az egyáltalán fölkerült az oldalra. ‘Aki utasítást adott a (szerzemény) eltávolítására nyilván megértette, milyen káros az az izraeliek és az arabok számára’ – fűzte hozzá.

A Cion bölcseinek jegyzőkönyve egy német szerző tollából született azzal a szándékkal, hogy leleplezze úgymond a világuralomra törő zsidó összeesküvést. Az orosz titkosszolgálat a művet antiszemitizmus szítására használta föl a XIX. században és a múlt század elején. Az irodalmi hamisítvány fölbukkan a Hamász szélsőséges palesztin szervezet alapokmányában is, bizonyítékként a zsidók világuralmi törekvéseire.

Izrael régóta vádolja a Palesztin Hatóságot, miszerint nem tesz meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy véget vessen a zsidóellenes izgatásnak a palesztin tömegtájékoztatásban.

(MTI/Reuters/AP)

Comments are closed.