Forrás: Népszava

Több százan vettek részt a budapesti Moszkva téren vasárnap megtartott antirasszista felvonuláson. A rendezvényen dulakodásba keveredő, szkinheadnek látszó – de magát nem annak valló – internetes blogger napokkal korábban hamis érettségi tételek megjelentetésével hívta fel magára a figyelmet.

A rasszizmus ellen tiltakoztak vasárnap a fővárosi Moszkva téren, ahol egy hete egy ismeretlen támadó karddal átszúrt egy tizenöt éves roma fiút. Bár a rendőrség egyelőre nem jelentette ki hivatalosan, hogy etnikai alapú támadás van szó, az elkövetők ruházata erről árulkodik. Mielőbbi elfogásuk érdekében a budapesti rendőr-főkapitány félmillió forintos jutalmat ajánlott a nyomravezetőnek. Ezt az összeget egészítette ki a vasárnapi tüntetésen bejelentett felajánlásuknak megfelelően újabb félmillió forinttal a szerencsétlenül járt fiú családja.

A demonstráción Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt mondta: ‘nem engedünk a barbár eszméknek, nem engedünk teret a barbár erőszaknak, nem engedjük, hogy a történelem megismételje önmagát és azért gyilkoljanak bennünket, mert annak születtünk, aminek kellett születnünk: romának, vagyis embernek.’ Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke beszédében úgy vélte, hogy ‘nincs ma Magyarországon szolidaritás’. Tamás Gáspár Miklós filozófus emlékeztetett rá: ‘nem most kellett volna először idejönnünk, hanem tizenöt éve folyamatosan kellett volna zörgetnünk a rácsokat, betörnünk az ablakokat és kimondani, hogy fajüldöző országban nem kívánunk élni!’. A megemlékezés után Iványi Gábor tiszteletes imát mondott a Szent János Kórház épülete előtt, ahol a megszúrt fiút kezelik.

A demonstráció – a tervekkel ellentétben – nem sikerült békésre. A tömegben felbukkant ugyanis egy internetes körökben ismert grafikus, Polgár ‘Tomcat’ Tamás is, kezében ‘Cigányokat bántani tilos!’ feliratú táblával. A tüntetők egy része az egyébként vállaltan ‘ironikus’ táblát provokációnak vélte, s így dulakodás tört ki a fiatalember és a tüntetők egy csoportja között. Polgárt – aki egyébként az általa gyártott és forgalmazott ‘Támogatom a világellenes zsidó összeesküvést’ feliratú pólót viselt – végül a rendőrök vezették el, ellene a hírek szerint rendzavarás miatt szabálysértési eljárást indítottak. A fiatalember internetes blogján egyébként korábban azt fejtegette, hogy bizonyára nem szkinheadek támadtak a romafiúra, pusztán ‘két cigánygyerek összekapott valamin, talán épp azon, amit együtt loptak, és az egyik belevágta a szamurájkardot a másikba’.

***

Tomcat, alias Polgár Tamás néhány nappal korábban az érettségi botrány kapcsán hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy hamis , de valódinak látszó tételsort tett közzé az interneten. Ezeken olyan kérdések voltak, mint ‘Magyar Bálint élete és halála, az Aranybulla ratifikálása, Az érettségi rendszer miért nincs bűncselekményre kalibrálva, stb.’ Tomcat saját bevallása szerint arra volt kíváncsi, hogy hányan dőlnek be egy nyilvánvalóan téves tételsornak. Úgy tudni, többszázan megtették.

Sz.T.L., Népszava Online

Comments are closed.