Forrás: Stop!

Postán rendelhető gyerekek Időpont: 2005-05-17 08:56:31

Több hónapos nyomozás után a hatóságok perdöntő bizonyítékot találtak az embriókkal kereskedő, “borkánbébi-gyárnak” is nevezett bukaresti cég, a Global Art ellen. Biztosítási szerződésekre, elismervényekre bukkantak: 400 nő adományozott.

A cég dokumentumai közt a következő biztosítási szerződést találták a tisztiorvosi szolgálattal, valamint a pénzügyőrség munkatársaival együtt vizsgálódó rendőrök: “Biztosított áru: fémtermosz, emberi sperma és emberi embrió. Az áru összértéke: 100 000 USD. A legnagyobb biztosítási összeg szállítmányonként 20 000 USD, amiből 5 000 a termosz értéke és 15 000 a sperma és emberi embrió ára.

A küldemény célja: Amerikai Egyesült Államok/Izrael/Európa/Románia és visszaút. Szállítási eszköz: repülő. A termoszt sosem tárolják a repülőgép csomagterében, azt végig a Global Art képviselője tartja magánál.”

Kiderült, hogy a bukaresti cég évek óta zavartalanul űzte a borkánbébi-bizniszt. A botrány a BBC riportja nyomán pattant ki, amikor egy 19 éves, petesejtet adományozó lány megbetegedett.

A nyomozók majdnem 900 kézzel írott elismervényre bukkantak, melyekben szerepeltek azok a pénzösszegek, melyeket a petesejt-donoroknak kifizettek. Úgy tűnik, több mint 400 nő adományozott sejteket a Global Art-nak. Cserébe 140 ezer dollárt kaptak, feketén. A dokumentumokból kiderül, hogy a spermát a fémtermoszokban hozták az országba, majd a petesejtek in vitro megtermékenyítése után ugyanígy küldték vissza a “postán rendelt gyerekeket”. A megtermékenyített petesejteket külföldi klinikákon ültették be a megrendelő méhébe.

A Global Art-nak nem volt az egészségügyi minisztériumi engedélye különleges orvosi tevékenységek végrehajtására, sőt, még csak nem is regisztráltatta magát a fővárosi tisztiorvosi igazgatóságnál. Sőt, a cégnek import-export engedélye sem volt a sperma és emberi embrió szállítására, forgalmazásra, a tevékenységi kör a román vámhatóságok nyilvántartásában sem szerepel.

A pénzszűkében levő román diáklányok néhány száz dollárért adományozták petesejtjeiket – ehhez képest az Egyesült Államokban hasonló “szolgáltatásért” 7000 dollárt fizetek

A British Fertility Society szerint az ebben az esetben használt “munkamódszer” minden morális alapelvet megszeg – egy német EP-képviselő kezdeményezte, hogy az Európai Parlamentben is kerüljön napirendre a téma – írta a Grandul híre alapján a Transindex.

Stop!

Comments are closed.