Forrás: Magyar Hírlap

Mai témánknak az Egyiptomban két héttel ezelőtt turisták ellen elkövetett támadások adnak aktualitást

Ki a felelős a késésért? Megteheti-e az utazási iroda, hogy nem adja vissza a részvételi díjat? Mit tegyünk, ha a szolgáltatást nem találjuk megfelelőnek? Olvasóink gyakran tesznek fel lapunknak ehhez hasonló kérdéseket, ezért két héttel ezelőtt sorozatot indítottunk, hogy segítsünk. Ha megoldást nem nyújthatunk is, tájékoztatást adhatunk.

Mai témánknak az Egyiptomban két héttel ezelőtt turisták ellen elkövetett támadások adnak aktualitást. Mit tegyünk, ha merényletet követnek el abban az országban, ahova el szeretnénk utazni, és az utazást már be is fizettük egy utazási irodában? A válaszadásban ezúttal is Salamon András idegenforgalmi jogász segített lapunknak.

A kérdést új kormányrendelet szabályozza. E szerint az utazási iroda köteles csereutat felajánlani, vagy visszaadni a befizetett pénzt, ha a Külügyminisztérium úgy döntött, hogy nem ajánlja az utazást az adott országba. A tárca erről a médián keresztül tájékoztat, illetve a Külügyminisztérium honlapján (www.kulugyminiszterium.hu) is olvasható a nem javasolt, valamint fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási célországok és térségek listája.

Ha az ország az előbbi listán szerepel, az utazásszervezőnek már nincs lehetősége mérlegelni, hogy elindítsa-e az utazást, amint az a tavalyi dél-ázsiai szökőár után történt. Az utas nem köteles elfogadni a felajánlott utazást, dönthet úgy is, hogy befizetett pénzét visszakéri. Az egyiptomi merényletek nem voltak olyan jelentősek, hogy a Külügyminisztérium a nem ajánlottak listájára tegye az észak-afrikai országot. Ezért ha valaki vissza szeretne lépni az utazástól, csak az utazási szerződésben rögzített kötbér kifizetésével teheti meg.

A Külügyminisztérium listája egyébként tizenhárom országot sorol fel a nem ajánlottak között. A listát nemrégiben újították meg, néhány héttel ezelőtt például még a magyar turisták kedvelt célpontjának számító Indonézia és Izrael is szerepelt rajta. Ezzel szemben a jelenleg érvényes listán már nincsenek olyan országok, amelyek a hazai utazási irodák kínálatában megtalálhatók.

Neustadtl Dánel

Comments are closed.