Forrás: HVG

Izrael budapesti nagykövete, Dávid Admon kedden nevetségesnek minősítette és cáfolta a róla sajtóban róla megjelent vádakat, és kijelentette: maga is kért vizsgálatot önmaga ellen.

Mint mondta, a vádaknak ‘semmi köze nincs sem Magyarországhoz, sem a magyar fővároshoz’, ‘ez tulajdonképpen (…) izraeli külügyminisztériumi belügy, ami kellőképpen ki lett forgatva’.

Izraelben vasárnap jelentette a hadsereg rádiója, hogy az izraeli külügyminisztérium vizsgálatot indított a budapesti nagykövetségről jelentett ‘szabálytalanságok’ ügyében.

Más izraeli hírforrások ezek között azt említették, hogy a nagykövet Magyarországon diplomácia helyett az üzleti élettel foglalkozik; megvádolták, hogy fizetés nélkül távozott magyarországi éttermekből; hogy elidegenítette a magyarországi zsidó közösséget (a külképviselettől); de kifogás ért egy ‘pazar’ fogadást, valamint Admon magyar és angol nyelvtudását is.

A nagykövet kedden Budapesten azt mondta: ‘egyszerűen nevetségesnek és meglepőnek’ tartja őt ‘okoló vagy személyes kitételeket’. Hozzátette: ‘nincs is mit válaszolni rájuk, hisz maga a problémák felvetése és annak módja már nevetséges’.

‘Minden erővel el kell, hogy utasítsam mindazokat a vádakat, amik a médiában megjelentek’ – hangsúlyozta David Admon a héber nyelven, magyar tolmácsolással tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta: miután egy hete a jeruzsálemi külügyminisztérium egy, ‘a magyar fővárosból’ küldött ‘anonim’ levél nyomán vizsgálni kezdte a május 12-én, Izrael állam függetlensége 57. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek pénzügyi hátterét, maga is kérte külügyminisztériumát, hogy küldjön ellenőrt a vádak ‘pontról pontra történő kivizsgálására’.

Mint mondta, azóta hivatalos, tételes jelentést küldött Jeruzsálembe az ünnepségek bevételeiről és a kiadásokról, ‘ahol egyetlen forint sem maradt, aminek nem lett meg a fedezete’.

Arra, hogy nem beszél magyarul, úgy reagált, hogy szerinte a magyar fővárosban tevékenykedő mintegy nyolcvan nagykövet közül a ‘legjobb információi szerint legfeljebb öten’ beszélik anyanyelvi szinten a magyart, de – mint mondta – ‘őket sem biztos, hogy ezért nevezték ki nagykövetnek’.

Elmondta, hogy az anyanyelve magyar, mivel édesanyja a történelmi Magyarországon született, onnan származott el, de ő már Tel-Avivban született. Hozzátette: hivatalos megbeszéléseken változatlanul a hazája nyelvét, a hébert fogja használni, de a magánbeszélgetéseken a magyart használja.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója, Zoltai Gusztáv arra a kérdésére, hogy ‘elidegenítette-e’ a magyarországi zsidó közösséget a nagykövet a külképviselettől, azt mondta: nem érti a nagykövet elleni vádaskodást. Hangsúlyozta: élő kapcsolatuk van a nagykövettel; ‘ha problémánk van bármilyen ügyben, fordulhatunk hozzá’. ‘Egyszerűen nem tudom, hogy ezt a rágalmat honnan vették’ – mondta.

MTI

Comments are closed.