Forrás: NOL

Horváth Gábor, Washingtoni tudósítónktól, 2005. május 18. 00:00

Galloway újságírók gyűrűjében a szenátusi meghallgatás előttKép: REUTERS – Jonathan Ernst Tagad és támad George Galloway brit képviselő, aki az amerikai vizsgálóbizottság jelentése szerint érintett az ‘olajat élelmiszerért’ botrányban. Ő az első, aki elment Washingtonba a szenátus elé. Viharos ülést tartott tegnap az ENSZ iraki ‘olajért élelmiszert’ programja során történt visszaéléseket vizsgáló amerikai szenátusi albizottság.

A háborút a kezdettől ellenző brit parlamenti képviselő, George Galloway tagadta, hogy pénzt vagy olajat fogadott volna el Szaddám Huszeintől, és heves politikai támadást intézett a szerinte hazugságon alapuló, és százezer ember halálához vezető háború ellen.

A szenátusi albizottság tudhatta, mire számíthat. A híres-hírhedt Galloway az iraki és amerikai források által megvádolt külföldi személyiségek közül elsőnként és önként utazott Washingtonba. Ha a meghallgatáson hazudna, azért vádat emelhetnének ellene. A képviselő már hétfő esti érkezésekor, a repülőtéren kilátásba helyezte, hogy nem fogja hagyni magát, és kikelt az amerikai ‘neokonzervatívok’ ellen. A meghallgatáson azt mondta, hogy Donald Rumsfeld – a ‘neokonokhoz’ sorolt védelmi miniszter – többet találkozott Szaddám Huszeinnel, mint ő, sőt fegyvert is adott el neki.

Az ellene felhozott vádakat, miszerint húszmillió hordó olajat és több százezer dollárt fogadott volna el Bagdadtól, legfeljebb iskolás gyerekekhez méltó ostobaságnak minősítette, és hiányolta a bizonyítékokat. Az amerikaiak által elétárt szerződésekre és más dokumentumokra kész válasza volt. Azzal vádolta az amerikai és iraki sajtót, hogy régen hamisítványnak bizonyult papírok alapján támadják.

A brit képviselő szerint az egész botrány csak a ködösítést szolgálja, az amerikaiak így próbálják elterelni a figyelmet a balul kiütött iraki háborúról. A meghallgatást vezető Norm Coleman republikánus szenátort és kollégáit keresztény fundamentalisták és cionista aktivisták csoportjának minősítette, amelyet a ‘neokon’ Bush elnök és héjái vezetnek.

‘Elbűvölő George’ reflektorfényben

Ritka az a hét, amikor George Galloway, az egyik legeredetibb, másként gondolkodó brit politikus ne szerepelne a lapok címoldalain. A hölgyeknek tetsző képviselőt némi éllel az ‘elbűvölő’ jelzővel emlegetik. Mostani washingtoni útját, mint mindent, amibe belevág, óriási sajtócsinnadratta veszi körül. Olcsó repülőjeggyel utazott, bizonyítva szerény anyagi helyzetét. A rá oly jellemző arroganciával kijelentette, ‘nem vár igazságtételt az amerikai kormány csatlósaitól, vádlóként és nem vádlottként kíván fellépni’. Galloway impozáns ellenfél, a legnagyobb példányszámú politikai napilaptól, a The Daily Telegraphtól múlt év végén százötvenezer fontos kártérítést kapott egy becsületsértési perben. Van, aki úgy véli a vizsgálat nem véletlenül esik egybe Galloway visszakerülésével a brit parlamentbe. Az ötvenegy éves skót politikust 2003 októberében zárta ki tagjai közül a Munkáspárt, miután az iraki invázió után egy interjúban ‘farkasoknak’ nevezte Tony Blairt és George W. Busht. A május 5-i választáson meglepetésre háborúellenes pártja, a Respect színeiben megverte a népszerű színes bőrű, magyar, zsidó, afrikai amerikai háttérrel rendelkező munkáspárti Oona Kinget. Washingtonban azt állítják: Galloway a Mariam elnevezésű jótékonysági intézménybe dugta el az olajból származó pénzeit. A politikus 1998-ban kórházi kezelésre Skóciába vitt egy ötéves leukémiás iraki kislányt. Az alapítvány fedezte Galloway külföldi utazásait.

Comments are closed.