Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. május 18. 00:00

Admon a rezidenciánKép: MTI – Kovács Tamás Vizsgálatot kért maga ellen a Budapesten akkreditált izraeli nagykövet. David Admon egyben követelte, hogy derítsék ki az ellene írt névtelen levél feladójának kilétét.

David Admon kedden a budapesti nagyköveti rezidenciáján tartott sajtóértekezletén megerősítette, hogy az izraeli külügyminisztérium egy héttel ezelőtt rövid vizsgálatot tartott a budapesti izraeli nagykövetségen abból a célból, hogy ellenőrizze a legutóbbi izraeli ünnepi rendezvények számláit. Ezt a vizsgálatot – mondta a nagykövet – a külügyminisztérium a névtelen feljelentő levél nyomán rendelte el.

A nagykövet az izraeli belpolitikai helyzetre is utalt, amikor magyarázatul hozzáfűzte, hogy az ő állítólagos ügye gyakorlatilag egy másik, az izraeli sajtó által két hete tárgyalt botrányról, a washingtoni nagykövet lemondatási ügyéről vonhatja el a figyelmet.

Lapunk kérdésére, hogy miért tartja szükségesnek egy újabb vizsgálat elrendelését, a nagykövet közölte: az egy héttel ezelőtti vizsgálat mindössze az izraeli ünnepi rendezvény költségeinek kivizsgálására szorítkozott, az ellene szóló további vádpontokat viszont egy új vizsgálatnak kell kiderítenie.

A nagykövet ezúttal is visszautasította az őt ért vádakat, amelyeket nevetségesnek nevezett. Közölte, hogy Magyarországon semmiféle üzleti vállalkozása nincsen. Nagykövetként ugyanakkor kötelességének tartja, hogy izraeli üzletemberek magyarországi befektetéseit elősegítse. “Az üzleti kapcsolatok létrehozása a két ország között nagyköveti feladatom” – mondta. – Az ellenem szóló vádak – fejtette ki a továbbiakban – nemcsak engem, hanem Izraelt is rossz fényben tüntetik fel, ez az ügy személyes jó hírnevemet rontja, ha csak átmenetileg is. Végezetül leszögezte, hogy nagyköveti teendőit természetesen továbbra is ellátja.

Comments are closed.