Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 17. 19:54

Elismerőleg szólt kedden az Egyesült Államok biztonsági különmegbízottja a Mahmúd Abbász palesztin elnök eddigi eredményeiről, amelyeket a sokszor egymással rivalizáló palesztin biztonsági szervek egységes irányítás alá vonása terén ért el.

‘A Palesztin Hatóság kulcsfontosságú lépéseket tett erőinek átszervezése, egy egységes irányítási hatalom megteremtése érdekében’ – mondta William Ward tábornok, miután tárgyalt Nászr Juszef palesztin belügyminiszterrel a ciszjordániai Jerikóban. Hozzátette azonban azt is: ‘sokat kell még tenni, hogy biztosak legyünk a dologban’.

Izrael visszautasítja, hogy tárgyalásokat folytasson egy, a nemzetközi útitervben előirányzott palesztin állam létrehozásáról, amíg – szintén az útitervben foglaltak értelmében – Abbász elnök nem fegyverzi le fegyveres csoportokat. Hasonlóképp leállította a palesztin területeken lévő települések biztonsági ellenőrzésének átadását és palesztin foglyok szabadon engedését, arra hivatkozva, hogy Abbász nem fegyverezte le a fegyvereseket a két már átadott városban. A palesztinok szerint Izrael utóbbi két lépésével gyengíti Abbászt és veszélybe sodorja a békefolyamat felújításában kulcsfontosságú tűzszünetet, amely februárban jött létre.

(MTI)

Comments are closed.