Forrás: Magyar Hírlap

Valószínűleg az utóbbi évek legdemokratikusabb tüntetése volt

Ötszázan tüntettek szombaton a fővárosban a múlt vasárnap megszúrt roma fiú mellett. Az antirasszista megmozduláson részt vett tucatnyi civil szervezet, beszélt a romaügyi államtitkár és egy ellenzéki politikus is, emellett civilben megjelentek kormánypárti képviselők is. Egy provokátort megütöttek, ő viszszaütött, majd elvitték a rendőrök.

Jobbhorog Tomcatnek. Rossz helyen akart bizonyítani? fotó: Németh András Péter

Valószínűleg az utóbbi évek legdemokratikusabb tüntetése volt a szombati Moszkva téri antirasszista megmozdulás. Ritkán gyűlnek össze politikai hovatartozástól függetlenül fiatalok és idősek, romák és nem romák, és váltja egymást a mikrofonnál romaügyi politikai államtitkár és ellenzéki képviselő – azonos célért. A tömegben feltűnt a szocialista Lendvai Ildikó és szabad demokrata Mécs Imre is, de nem ők voltak a főszereplők. Az emberek nem politizálni jöttek, hanem tüntetni az emberek közönye ellen. Egy hete, vasárnap, a 21-es busz megállójában karddal átszúrtak egy roma fiút, de a buszon ülők közül senki sem sietett az áldozat segítségére. A megmozdulás résztvevői tiltakoztak a rendőrség nyilatkozatai ellen, melyek szerint nem rasszista indítékkal döfött át egy rohamsisakos, katonai egyenruhás társaság egyik tagja egy romát.

Demokratikus tüntetéshez méltón kevés volt a rendőr is. Mintegy tucatnyi sárga mellényes rendőr őrizte a békét a téren, és körülbelül ugyanennyien viseltek egy másfajta egyenruhát is: az SZDSZ Új Generációja „Roma vagyok, nem turista” feliratú pólóval tüntetett.

A délre összegyűlt ötszáz embernek elsőként Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője beszélt arról, hogy nem szabad teret engedni a barbár eszméknek és kocsmai verekedésnek hazudni a neonáci tetteket. Szavait helyeslő közbekiabálások mellett hallgatta a tömeg, a kormány- vagy az államfő részvételét követelő néhány tüntetőt a többség csendesítette le, mondván: „Most nem ez a lényeg.” Horváth után Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat vezetője következett, aki leszögezte, ma Magyarországon nincs szolidaritás.

Az első tapsviharra és zajos egyetértésre Tamás Gáspár Miklós szónoklatáig kellett várni. Kijelentette: „egy fiút leszúrtak a fasiszták”, majd hozzátette: „nem most kellett volna először idejönnünk, hanem tizenöt éve folyamatosan kellett volna zörgetnünk a rácsokat, betörnünk az ablakokat, és kimondani, hogy fajüldöző országban nem kívánunk élni!”

Teleki László roma ügyekért felelős politikai államtitkár ennél jóval visszafogottabb beszéddel készült, így sokan inkább a tér szélén kialakuló verekedéshez sereglettek. Egy az interneten Tomcat néven elhíresült fiatalember ugyanis rendkívül szellemesen úgy gondolta, ha szkinhednek öltözve, „támogatom a világméretű zsidó összeesküvést” feliratú pólóban, „cigányokat bántani tilos” táblával verekedést provokál, azzal a romák előítéletességét bizonyítja. Nos, jelentem, meg is ütötték, el is vitték a rendőrök, így a célját is elérte: bekerült a híradókba és az újságokba, úgyhogy engedelmükkel én nem is foglalkoznék vele ennél a két mondatnál többel.

Mire újra a szónokokra terelődött a figyelem, a megszúrt fiú édesanyja azt mondta, néhány nap múlva kikerülhet a gyerek az intenzív osztályról, Hegedűs Zsuzsa, a Tégy a gyűlölet ellen! mozgalom alapítója elítélte, hogy a rendőrség munkáját magánadakozással kell segíteni. A megszúrt fiú családja ugyanis pár perccel azelőtt jelentette be: újabb félmillió forintot ajánlanak fel a nyomravezetőnek. Zárásként Demszky Gábor főpolgármester levelét olvasták fel, majd a tömeg az édesanya korábbi kérésének megfelelően békésen vonult át a Szent János Kórházig, ahol a fiút ápolják.

Rovó Attila

Comments are closed.