Forrás: NOL

Izrael budapesti nagykövete cáfolja a vádakat

Munkatársainktól, 2005. május 17. 00:00

Az archív fotón David Admon kitüntetési ünnepségen vesz résztKép: MTI – Soós Lajos Vizsgálatot indított az izraeli külügyminisztérium a magyarországi nagykövetségről jelentett szabálytalanságok ügyében – adta hírül több izraeli forrás is tegnap. A nagykövet cáfolja a vádakat, az izraeli külügyminisztérium pedig teljes bizalmáról biztosította Admont és a nagykövetség munkatársait is. A vizsgálatot viszont így is elindítják.

A The Jerusalem Post napilap internetes honlapja szerint Amikam Lévi, az izraeli külügyminisztérium illetékese egy belső jelentésben azt állítja, hogy David Admon budapesti nagykövet szabálytalanságokat követett el diplomáciai tevékenysége során. David Admon, Izrael budapesti nagykövete, az először az izraeli rádióban hétfőn elhangzott vádakra reagálva lapunknak elmondta: “az izraeli külügyminisztériumtól eddig semmilyen hivatalos jelzést nem kaptam, én is az izraeli rádióból értesültem az ellenem irányuló kritikákról”.

A jelentés megemlít egy üzletemberekkel tartott, nagykövetségen kívüli találkozót is, azt állítva, hogy Admon figyelmét sokkal inkább lekötik az ingatlanügyletek és helyi üzleti életben tett próbálkozásai, mint a Magyarországhoz fűződő izraeli diplomáciai kapcsolatok irányítása. Az állítólag adósságoktól szorongatott Admont azzal is megvádolták, hogy nem fizette ki számláit budapesti éttermekben. Az izraeli sajtóban megjelentek szerint az áll, hogy Admon nem beszél angolul és magyar szókincse is erősen korlátozott – írta a napilap utalva arra, hogy a nagykövet Szilvan Salom külügyminiszter politikai kinevezettje volt. Admon hétfőn az izraeli közszolgálati rádiónak hangsúlyozta, hogy a magyar tulajdonképpeni anyanyelve és már több mint húsz éve beszéli az angol nyelvet.

– A magyarországi nagykövetünkre vonatkozó állítások alaptalanok, és amellett, hogy Izrael állam külügyminisztériuma automatikusan ki fogja vizsgálni ezeket az állításokat, le kell szögeznünk, hogy továbbra is teljes a bizalmunk a nagykövet és a nagykövetség minden alkalmazottja iránt – közölte Mark Regev, az izraeli külügyminisztérium szóvivője hétfő este a Népszabadsággal. A külügyminisztérium nem küld Budapestre képviselőt a vizsgálat lefolytatására – mondta a szóvivő. Végül Regev közölte: a külügyminisztériumnak nincs információja arról: ki és mi áll ezeknek az állításoknak a hátterében.

David Admon szerint a külképviselet munkáját ért támadás egy olyan csatározás része, amely már régóta tart a külügyminisztériumban. – Az a gyanúm – tette hozzá lapunknak -, hogy valakinek, vagy valakiknek itt Budapesten, vagy Tel-Avivban nem tetszett az Izrael állama függetlenségi napján tartott ünnepi rendezvényünk. Túlságosan nagyszabású és túl költséges – mondta a nagykövet a vádakról. A nagykövetség szóvivője elmondta, hogy amikor másfél hete ellenőr érkezett az izraeli külügyminisztériumból Budapestre, a nagykövet készségesen válaszolt a kérdésekre.

Izrael állam függetlensége kivívásának napján, a rendszerváltás óta minden évben az izraeli nagykövetség kiemelt fontosságú rendezvényt tart. A múlt héten tartott idei ünnepséget közel ezer meghívott, köztük Somogyi Ferenc, külügyminiszter és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke tisztelte meg jelenlétével. A jelentés ugyanis felsorolt több vitatható kiadási tételt is a nagykövetségen, köztük a függetlenség napja alkalmából 2004-ben adott pazar fogadást is. Igaz, a jeles napra készült kiadványban, szokatlan módon, számos hirdetés is megjelent.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy Izraelt erről az oldaláról is bemutassuk a magyar közönségnek – fejtette ki a nagykövet. A nagyszabású rendezvényekkel Izraelt népszerűbbé szeretnénk tenni, s ez történt most is – tette hozzá Admon, aki erényként említette, hogy a szóban forgó rendezvényt a Magyarországon befektető nagy izraeli cégek szponzorálták, így többek közt a Teva gyógyszergyár és a Hapoalim bank.

A két ország közötti jó kapcsolatokról szólva a nagykövet elmondta, hogy ezen a héten Magyarországra látogat az izraeli mezőgazdasági miniszter és május végén az izraeli parlament elnöke érkezik majd Budapestre.

– A feleségem havonta vagy kéthavonta egyszer jelenik meg a nagykövetségen. Nincs kapcsolata a nagykövetségen dolgozó emberekkel azon kívül, hogy köszön nekik – állította Admon, akinek feleségét a jelentés a lapértesülések szerint azzal vádolja, hogy megalázóan bánik a követségi alkalmazottakkal.

Arra a felvetésre, hogy a magyarországi zsidó közösséget, elidegenítette a külképviselettől Admon kijelentette: “nagyon közel állok a zsidó közösséghez. Péntekenként megpróbálom felkeresni a magyarországi zsinagógákat. Mindenütt lelkesedéssel fogadnak”.

A The Jerusalem Post szerint a kifogásokat még nem vizsgálták ki, és a jelentés követségi alkalmazottak tanúvallomásain alapul.

Comments are closed.