Forrás: Népszava

A zsidó telepesek és elvbarátaik különböző csínytevésekkel meg akarják zavarni az élet normális folyását Izraelben, így tiltakozva a gázai zsidó települések felszámolása ellen. Vasárnap két vasútállomáson teli hátizsákokat hagytak hátra, gyanút keltve, hogy robbanóanyag van bennük.

A helyszínre tűzszerészek vonultak ki és megállapították, hogy a hátizsákokban csak kövek voltak, valamint egy a gázai kivonulást ellenző plakát – de amíg ez kiderült, az állomásokat kiürítették, a vonatokat pedig nem engedték sem beérkezni az állomásra, sem kifutni belőle. Tegnap ugyanezt a csínyt egy jeruzsálemi forgalmas csomóponton ismételték meg. A rendőrség nagy erőket összpontosított és helikoptereket is bevetett, hogy meggátolja a telepesek által tervezett többszöri útlezárásokat és sikerült is meghiúsítani a Tel-Aviv-Jeruzsálem sztráda elzárását. A rendőrség az utóbbi napokban nagyobb erőket kénytelen bevetni a telepesek ‘csínytevéseinek’ meggátlására, mint az arab terroristák elleni harcra. A biztonsági szolgálat egyre jobban aggódik, hogy zsidó szélsőségesek megpróbálnak a környező hegyekből rakétákat kilőni a jeruzsálemi Templomhegy mecsetjeire – ami a mozlim szélsőségesek az egész térséget destabilizáló reagálását válthatja ki. A Templomhegy védelmére kirendelt egység létszámát megnégyszerezték.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Enyhül, de rossz marad a törvény

Szlovákia uniós csatlakozásából következő rendelkezések nyomán enyhülnek a szlovák nyelvtörvény magyar nyelvhasználatot érintő korlátozásai – számolt be róla hétfőn a pozsonyi Új Szó. A szlovák államnyelv védelméről rendelkező – még Vladimír Meciar első kormányzása alatt megszületett – törvény számos esetben megtorló intézkedéseket von maga után, így például akkor is, ha a szlovák televízió magyar nyelvű reklámot közöl. Bíró Ágnes, a szlovák kulturális tárca Magyar Koalíció Pártja (MKP) által delegált államtitkára a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy kedvező tárcaközi véleményezés esetében a változás ‘valamelyest liberalizálja’ majd a szlovák nyelvtörvényt, jóllehet, ‘annak alapfilozófiája nem változik’, csak kissé lazul, ám ‘egy rossz törvény a kisebb módosítások után is rossz marad.’ (MTI)

Benes-dekrétumok pro és kontra

Ha valaki hatvan évvel a világháború után a kollektív bűnösség elve mellett kardoskodik, az a szlovák történelem legrosszabb eszméjét, a kollektív bűnösség elvét veszi védelmébe – írja hétfői számában egy liberális szlovák napilap, élesen bírálva azt, hogy a szlovák parlament jelenlegi ülésének napirendjére tűzte a szlovákiai magyarok elleni jogfosztó intézkedéseket törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét deklaráló határozat-tervezet megvitatását. Marián Lesko, a SME cikkírója ‘a szlovák parlamentarizmus szégyenének’ nevezi, ami most történik. (MTI)

Le akarják kenyerezni Észak-Koreát

Szöul a mézesmadzag politikájához folyamodott Phenjannal szemben – derült ki a két Korea képviselőinek tárgyalásain, melyeket a zónahatár közelében fekvő Keszong városban tartottak. Ri Bong Dzso dél-koreai újraegyesítési miniszter azzal kecsegtette észak-koreai partnerét, Kim Man Dzsilt, hogy ha Phenjan visszatér az atomfegyverkezéséről folyó hatoldalú tárgyalásokhoz, akkor más ajánlatot kap a neki ígért segélyeket és biztonsági garanciákat illetően. Kim Man Dzsilt a jelek szerint nem hatotta meg a déliek engedékenysége, de jelezte: az észak-koreaiak több segélyre tartanak igényt és arra, hogy Szöul ne fogadja be többé a tőlük érkező menekülteket. (Népszava)

Nehéz a tévéseknek Romániában

Akadályozták munkájukban a Duna TV és a Magyar Televízió kolozsvári stábjait a Kolozs megyei környezetvédelmi hatóság vezetői Persányi Miklós magyar és Sulfina Barbu román szakminiszter Verespatakon tett hétvégi látogatásakor. Makkai Koós Imola, a Duna TV kolozsvári tudósítója vasárnap elmondta: amikor a nemzetközi küldöttség a Rosia Poieni-i rézbányához ért, a Kolozs megyei környezetvédelmi hatóság vezetője igazoltatta az egyik stáb operatőrét, és meg akarta tiltani, hogy filmezzék a bánya vezetősége és a küldöttség tagjai között folyó utcai beszélgetést. Később más módon is akadályozták a magyar tévések munkáját. (MTI)

Ragaszkodnak az atomprogramhoz

Túlnyomó többséggel megszavazott a konzervatívok uralta iráni parlament vasárnap egy törvényt, amely arra kötelezi a kormányt, hogy biztosítsa a nukleáris fűtőanyag előállítását, ezen belül az urániumdúsítást, aminek lehetőségét jelentős aggodalom övezi világszerte. Az iráni külügyi szóvivő közölte, hogy hazája a még egy, utolsó esélyt az iráni atomprogramról az Európai Unióval folyó tárgyalásoknak. A törvényt a jelen lévő 205 képviselő közül 188 szavazta meg, ‘Nagy az Isten’ és ‘Halál Amerikára’ kiáltások kíséretében. A törvény nem kötelezi a kormányt az urániumdúsítás azonnali felújítására, de növeli a nyomást annak érdekében, hogy a kormány ne mondjon le sok vitát keltő atomprogramjáról. (MTI)

A hollandok is a ‘nem’-re hajlanak

Immár a hollandok többsége szavazna az Európai Unió alkotmánya ellen – tűnt ki abból a felmérésből, amelynek eredményei vasárnap láttak napvilágot. A tekintélyes Maurice de Hond intézet által még előző nap végzett reprezentatív közvélemény-kutatás arra világított rá, hogy az uniós alapszerződésről június elsejére előirányzott referendumon a hollandok 55 százaléka nemmel szavazna. A hágai kormány megbízásából végzett legutóbbi felmérések szintén arra utaltak, hogy a többség elutasítja az alkotmánytervezetet. A megkérdezettek várható állásfoglalásukat mindenekelőtt az euró népszerűtlenségével magyarázták. Ezen túlmenően sokan helytelenítették, hogy az EU felajánlotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Törökországgal. (MTI)

Meghátrált a hírmagazin

Visszakozott a Newsweek amerikai hírmagazin a Korán megszentségtelenítésével kapcsolatos korábbi cikke miatt vasárnap, s azt állította: az általa idézett eredeti forrás nem is biztos abban, hogy valóban megtörtént a muzulmán világban hatalmas felháborodást és halálos áldozatokkal járó tüntetéseket kiváltó eset, az tudniilik, hogy Guantanamón, ahol terroristagyanus muzulmánokat őriznek az amerikai személyzet megszentségtelenítette volna az Iszlám szent könyvét, a Koránt.

Képre utalni!

Comments are closed.