Forrás: NOL

Klein Mária, 2005. május 17. 00:00

A lapunk birtokába jutott, hitelesnek tekinthető dokumentumok szerint Charles Zentai 1945 márciusában hagyta el Magyarországot, tehát a neki tulajdonított gyilkosság időpontjában még ott volt – mondta a Népszabadságnak Paige Taylor. A nagy példányszámú Weekend Australia cikkírója a lap szombati számában meghatározó, s az ügy szempontjából fordulatot jelentő dokumentumot tett közzé.

Az okirat egy 1957-ben kiállított ausztrál állampolgársági kérelem volt, amelyben Zentai Károly saját kezű aláírásával hitelesíti, hogy Magyarországot 1945 márciusában hagyta el. Az időpont azért fontos, mert Zentai fia korábban azt nyilatkozta: édesapja már csak azért sem lehetett a zsidó származású Balázs Péter gyilkosa, mert 1944. november 7-én, egy nappal a gyilkosság állítólagos időpontja előtt hagyta el Magyarországot.

Az ausztrál újságíró elzárkózott attól, hogy információkat adjon a dokumentum forrásáról. Ugyanakkor kijelentette: amennyiben minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy a lap által közölt dokumentum hiteles, minden akadály elhárul Zentai Magyarországnak történő kiadatása elől.

Chris Ellison ausztrál igazságügy-miniszter is úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a dokumentum hitelesnek bizonyul, Zentait ki kell adni a magyaroknak. Mint ismeretes, Ausztrália még soha nem teljesített egyetlen kiadatási kérelmet sem. Közben Michael Bowden, Zentai ügyvédje a hét végén bejelentette: harcol védence kiadatása ellen. Az ügyvéd fellebbezési kérelmet nyújtott be az ausztrál legfelsőbb bíróságon a kiadatási kérelem ellen.

Comments are closed.