Forrás: NOL

Antirasszista tüntetés – Rendőrök vittek el egy szélsőséges figurát

Nyusztay Máté, 2005. május 17. 00:00

Az ország több megyéjéből is eljöttek a demonstrációraKép: Kovalovszky Dániel Több százan vettek részt vasárnap a Moszkva téri antirasszista tüntetésen. Az eseményen megjelent egy szélsőséges nézeteket valló figura is őt a rendőrök vitték el.

‘Vagy egyenlők vagyunk, vagy nem is vagyunk emberek’ – ezt Tamás Gáspár Miklós filozófus mondta több száz, a beszéde alatt folyamatosan tapsoló tüntető előtt vasárnap, a Moszkva téren megtartott antirasszista gyűlésen.

Egy héttel korábban, egy eddig még ismeretlen csoport egyik tagja itt, a 21-es buszon szúrt hasba karddal egy roma fiút, akit azóta is kórházban kezelnek. A számos emberjogi, roma polgárjogi szervezet és aktivista részvételével megrendezett demonstráció szónokai éles hangon ítélték el a történteket. Többek között Tamás Gáspár Miklós is borítékolta a múlt heti támadás rasszista jellegét – pedig egyelőre az elkövetőt-elkövetőket sem találja a rendőrség. Beszédében Tamás Gáspár Miklós kifogásolta, hogy ‘csak akkor megyünk ki az utcára, ha már vér folyik’, holott tizenöt éve ki kellett volna mondanunk: nem kívánunk fajüldöző országban élni. A filozófus azt is szóvá tette, hogy például a külön cigány iskolai osztályok miatt senki nem tüntet.

– Szegregálódva vagyunk itt is – rímelt a filozófus mondataira az egyik résztvevő, a tér sarkán álló roma tábor felé bökve. A tüntetés elején egyébként kisebb összeütközésbe keveredtek a résztvevők a többek között az internetes cigányirtó játékról ismertté vált szélsőségessel, Polgár Tamással (alias Tomcat), aki egy Cigányokat bántani tilos feliratú táblával, I support the worldwide jewish plot (Támogatom a világméretű zsidó öszszeesküvést) feliratú pólóban érkezett. Több résztvevő szerint Tomcat ‘náci karlendítéssel igyekezett barátkozni’, ő viszont azt állította: meg akarták késelni. Végül a rendőrök vitték el a szélsőséges fiatalembert. Ő egyébként a roma fiú megtámadásáról korábban az internetes naplójában (blog) azt írta: ‘az egyik tetves cigány kölyök leszúrta a másikat, aztán megijedtek, és gyorsan megegyeztek, hogy kitalálják a mesét a gonosz skinheadekről’. Utólag a tüntetésről úgy ír: ‘fogtam a cigányt, aki a jelek szerint roppant keveset tudott a küzdősportokról, és úgy pofán térdeltem, hogy összeesett. (…) A havert elfeküdni látva a többi harminc tetves mindjárt szétrebbent, jájáj, ez visszaüt.’

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke beszédében azt mondta: ‘Nem engedünk a barbár eszméknek, nem engedünk teret a barbár erőszaknak, nem engedjük, hogy a történelem megismételje önmagát, és azért gyilkoljanak bennünket, mert annak születtünk, aminek kellett születnünk: romának, vagyis embernek.’

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) vezetője úgy fogalmazott: a nácizmus hatvan év után is szedi még áldozatait. ‘Az elmúlt tizenöt év nem hozott eredményes változást a náci eszme visszaszorítása érdekében.’ Az OCÖ elnöke szerint ‘a társadalom a felelős azért, hogy nincs ma Magyarországon szolidaritás’.

Felszólalt a téren leszúrt fiú édesanyja, Patai Józsefné is, aki a zsúfolt 21-es busz utasainak közönyéről beszélt. Hozzátette: fia már jobban van. Háláját fejezte ki annak a tizenhárom éves, nem roma származású fiúnak, aki az utasok közül egyedüliként segített: elszorította fia sebét.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által szervezett demonstráción jelen voltak kormánypárti, valamint MDF-es politikusok is. Az SZDSZ Új Generációjának képviselői pedig Roma vagyok, nem turista feliratú pólót viseltek. Mások hangszerekkel, énekelve fejezték ki együttérzésüket. A több száz fős tömeg – erős rendőri kísérettel – átvonult a Szent János Kórházhoz, ahol a fiút ápolják.

– Ha szükség lesz rá, megint találkozunk – zárta le a gyűlést a rendezvény szervezője, Hanti Vilmos.

Mondatok a térről

‘Fejük felett egy C betű hirdeti származásukat.’

(Patai Józsefné)

‘Jogállamban a rendőrség tegye a dolgát, ne a zsebünkből fizessen a támadók elkapásáért.’

(Hegedűs Zsuzsa, Tégy a gyűlölet ellen)

‘Egyedül voltam, békével jöttem.’ (Polgár Tamás, alias Tomcat)

‘Budapest nem lesz a kardok városa.'(Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, akinek a levelét a rendezvényen felolvasták)

‘Nem hiszem, hogy meg lehet egy etnikai kisebbséggel azt tenni, amit Józsikával megtettek.’

(Teleki László, romaügyi államtitkár)

‘Remélem, az elkövető megérti, mit tett, és maga jelentkezik a rendőrségen.’

(Iványi Gábor tiszteletes)

Comments are closed.