Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. május 15. 18:09

Edmund Stoiber bajor miniszterelnök vasárnap ‘európai nyílt sebnek’ nevezte a Benes-dekrétumokat, amelyek ellentmondanak az európai alkotmánynak.

Stoiber, aki a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke is egyben, a Csehszlovákiából elűzött németek és leszármazottaik hagyományos pünkösdi találkozóján beszélt Augsburgban. A találkozóra becslések szerint 50 ezer ember jött el.

Edvard Benes néhai csehszlovák elnök dekrétumai közül képezte néhány a csehszlovákiai németek és magyarok politikai-gazdasági jogfosztását, kollektív bűnösökké nyilvánításukat a második világháború után. Csehszlovákiából hárommillió németet telepítettek ki, az egész népközösségről állítva azt, hogy támogatta a nácikat. Az elűzöttek között antifasiszták és németül beszélő zsidók is voltak. A kitelepítéseket atrocitások kísérték.

Stoiber a bajor-cseh jószomszédi viszony megzavarásának kísérleteként értékelte, hogy Benes-emlékművet avatnak Prágában. A bajor miniszterelnök hajlandó közvetítői szerepet vállalni a szudétanémetek és Csehország között, s mulasztásokat vetett a prágai kormány szemére. Mind Csehország, mind Szlovákia lezártnak tekinti a Benes-dekrétumok körüli vitát.

A szudétanémetek közösség elnöke, Bernd Posselt felszólította Václav Klaus cseh elnököt, hogy hagyja abba az európai alkotmány elleni ‘agresszív propagandáját’. Az euroszkeptikus cseh elnököt Posselt olyan autóshoz hasonlította, aki áttéved az ellenkező irányba haladó autók sávjába.

A szudétanémetek üdvözlik az európai alkotmányt, mert abban biztosítékokat látnak az etnikai tisztogatások és az etnikai alapon történő hátrányos megkülönböztetések ellen. Posselt megerősítette, hogy a szudétanémetek a cseh néppel való kibékülés jegyében formálnak igényt a szülőföldre.

Günther Beckstein bajor belügyminiszter Dinskelsbühlben az erdélyi szászok napján beszélt, s megpróbálta lehűteni azokat a román reményeket, hogy az ország már 2007-ben az Európai Unió tagja lesz. Beckstein szerint jelen pillanatban úgy tűnik, hogy Romániának több időre van szüksége a reformokhoz, ‘csak egy jól felkészült ország érhet el sikereket az összetett uniós környezetben’.

(MTI)

Comments are closed.