Forrás: NOL

Nem sokáig tartott a nyilvánosság előtt csütörtökön megnyitott berlini holokauszt emlékmű sértetlensége: az ABC hírügynökség információi szerint már az első nap horogkeresztet karcoltak az egyik betonoszlopba. A több mint 2700, különböző magasságú betontömbből álló – az építész Peter Eisenman szerint hullámzó búzamezőre hasonlító – monumentális alkotás a nácik által meggyilkolt hatmillió zsidónak állít emléket.

A Brandenburgi kapu és a Postdamer Platz között, az egykori senki földjén álló emlékmű nincs körülvéve kerítéssel és a nap (vagy akár az éjszaka) bármely órájában látogatható. A rendre időnként feltűnő biztonsági őrök ügyelnek. Az emlékmű minden egyes darabja graffitivédő anyaggal van bevonva, így a festék lemosható róluk, a karcolások ellen azonban nincs mit tenni. A horogkeresztet a biztonsági őrök fedezték fel, de a tettest nem tudták elfogni.

A város máris „befogadta” a betonkolosszust, az alacsonyabb köveken tegnap turisták napoztak és piknikeltek, az oszlopok között pedig gyerekek kergetőztek. A berlini zsidó közösség egyelőre nem tiltakozott „kegyeletsértés” miatt. A szintén zsidó származású Eisenman elégedett lehet, mert maga is arra buzdította az embereket, az emlékművet ne temetőként értelmezzék.

Inotai Edit, Berlini tudósítónktól, 2005. május 14. 00:00

Comments are closed.